Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A minőségi környezet alapfeltétele az élhető településnek

2017. november 16. 4:00
Tájépítészeknek rendezett szakmai konferenciát a Royal Kert Kft. szerdán a Betekints Hotelben, hogy a résztvevő szakemberek a jövőben a közt még megfelelőbben kiszolgáló tereket és utcabútorokat tervezhessenek.

A konferencia résztvevőt Brányi Mária alpolgármester köszöntötte, aki a minőségi környezetek meglétének fontosságáról beszélt, hiszen ez az alapfeltétele annak, hogy a polgárok élhetőnek és szerethetőnek ítéljék meg településüket. Ugyanez a cél Veszprém esetében is, ami egyre markánsabban jelent meg a városkép tervezésének elmúlt közel tíz évében. Az alpolgármester példaként a Séd-völgyet hozta fel: 2010-ben 2 km hosszú, közel tíz hektáros területet újítottak meg itt, a Kolostorok és kertek programsorozat keretében pedig két középkori műemlékegyüttes is új funkciót kapott. A rehabilitációnak köszönhetően mára a völgy a veszprémiek egyik legkedveltebb tartózkodási helyévé vált, amely az említett épületekkel együtt számos szabadtéri rendezvénynek biztosít helyszínt.

Hasonló gondolatokat tükröz Veszprém legnagyobb lakótelepének és a belváros zöldfelületeinek megújulása is, aminek eredményeként egyre több időt töltünk el köztereinken. A jövőben pedig ugyancsak ezt a szellemiséget szeretnék képviselni a belváros kulturális negyedének kivitelezésével, illetőleg a többi lakótelep rendezésével is, ahol a minőségi épületeket minél több zöldfelület veszi körbe.

A célok elérésében a Royal Kert is aktívan részt vesz, hiszen a városi területeken elhelyezett fitnesz eszközöket zömében tőlük szerzik be – ezzel pedig a legkorszerűbb városrendezési elveknek is eleget tesznek.

Kishalmi Tibor, a Royal Kert ügyvezető igazgatója elmondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szakmai konferenciájukat, azzal a szándékkal, hogy a résztvevő tájépítész kollégák átfogó képet kaphassanak arról, hogyan is érvényesíthető a gyakorlatban a „dizájn mindenkinek” elv például egy kert, egy játszótér vagy egy fitnesz park tervezésénél és kivitelezésénél.

A szakemberek úgy látják, felhígult a piac, és le kell tisztázni annak kereteit, mi alapján válasszanak eszközöket például a Royal Kert egyik fő profiljának is számító játszótereknél (erre egyébként van is egy játszótéri szabály). Mindamellett a tájépítészek elsősorban tereket terveznek, ahhoz készítenek eszközöket, és fő szempont, hogy senkit se diszkrimináljanak vagy zárjanak ki: gyermek, felnőtt, idős, fogyatékkal élő ugyanúgy találja meg azt, amire vágyik. A konferencia célja ezeknek a gondolatoknak az átadása a többi tervezőnek. Ennek érdekében az érdeklődök előadásokat hallgathattak meg többek között a lengyel MagicNets kötélhalós mászórendszereiről, az innovatív, akadálymentesített játszótéri megoldásokról, a természetvédelmi szempontokról és a Green City elvekről.

Adrien Krogulec, MagicNetsAdrien Krogulec, MagicNets

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.