Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A csend hatalma az emberi kapcsolatokban

2017. november 17. 11:23
A csend is lehet egy válasz. Az emberi kapcsolatok csendjei beszédesebbek minden kommunikációnál. Bármilyen kapcsolatban lehet kínos a csend, de akár maga az öröm forrása is, mert akkor tudjuk, hogy minden rendben.

Egy párkapcsolatban minden viselkedési formának fontos jelentése lehet. Néha a szavak helyett például a csenddel kommunikáljuk a legtöbbet, de hogy pontosan hogyan tesszük mindezt, az nagyon is érdekes.

Bosszantó, amikor egy kapcsolatban az egyik fél fegyvere a csend. Mert nem tudjuk, mi jár a fejében, hogy egyetért-e vagy éppen ellenkezően gondolja, hogy valóban érti-e, hogy miről beszélünk, vagy félreértjük egymást. Annak azonban, ha a partnerünk nem szólal meg, mindig oka van.

Van, hogy a legnagyobb ajándék az, ha valaki csendben és figyelemmel végighallgatja az embert. Azáltal, hogy teret engedünk szeretteinknek érzéseik szabad, zavartalan kifejezésére, lehetővé tesszük számukra, hogy tisztázzák a gondolataikat, hangosan kimondják őket, és így közelebb kerüljenek a problémák megoldásához. A csend tehát ebben az esetben nem érdektelenséget jelöl, hanem különösen hasznos.

Van, amikor a csend csupán időkérés arra, hogy az ember átgondolja, mit akar mondani, hogyan akar reagálni bizonyos dolgokra, helyzetekre. Azok az emberek, akik erős önreflexióra képesek, a csendet akkor használják, ha tisztában vannak vele, hogy a válaszuknak következményei lesznek a másik személyre vagy a kapcsolatra nézve.

A csend természetesen lehet a visszavonulás jele is, ami egy kapcsolatban, vitás helyzetek során passzív-agresszióra is utalhat. Ha azonban ismerjük a párunkat, jól tudjuk, hogy a csendjével éppen pozitív dolgot akar elérni, és nem kívánja folytatni a veszekedést, vagy ellenkezőleg, minket büntet vele. A szeretett ember csendjének dekódolása elengedhetetlen ahhoz, hogy mi is szerető módon válaszoljunk rá.

Van gyógyító és simogató csend, amikor nincs szükség szavakra, ahol a csend zenéjét hallgatjuk újra, egyre csak szorosan összebújva. Az ilyen csendben értjük leginkább a másik szavát, belefúrjuk magunkat az érzésbe. Nincs szükség szavak, mondatok megformálására, egyetlen egy sem hangzik el, mégis úgy érezzük egész idő alatt beszéltünk, érzékeink figyelmen kívül hagyták a csendet.

De van olyan csend, ami megsüketít. Amikor valakivel elveszíted a hangot, amikor minduntalan eltévedsz a hozzá vezető úton, amikor szavaid félúton felé meghalnak, és élettelenül lehullnak. Amikor hiába figyeled az arcát, már nem látsz egyáltalán semmit, mert bezárta előtted önmagát, és így te is bezárkózol. Ha valaki bezárja lelkének ablakát előtted, te is bezárod, és onnantól fáj a csend, megbetegít, lelassít.

Lakat a számon, lakat a lelkemen, mégis beszélek, lököm a semmit. Ez a fajta csend a legeslegártalmasabb az emberi kapcsolatok számára. Az ilyen típusú csendek legvégén semmi más nem vár, csak kiüresedett kagylóhéj-élet. Ahol elveszíted önmagad, ahol beléd fojtják a szót, ahol bezárják és bezáratják veled a lélekablakokat, ahol minden nap ugyanaz, ahol már nem hallod a csendet és egyáltalán változtatni sem akarsz a helyzeteden.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.