Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
7°C
2024. március 19. József
Veszprém
7°C

Még mindig Veszprémben az egyik legdrágább lakást venni

2017. november 17. 4:00
Évek óta tendencia, hogy nem csak országos átlagban, hanem a városban is egyre csak kúsznak felfelé a lakásárak. Az előrejelzés szerint lassú, de további drágulás várható.

A második negyedévben országos átlagban 5,1 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez és 15,3 százalékkal az egy évvel korábbiakhoz képest, azaz gyorsult az emelkedés az első negyedévi 3,1 százalékos, illetve 11,9 százalékos ütemet követően - derül ki a Magyar Nemzeti bank (MNB) november elején közzétett lakásárindex jelentéséből. Az MNB egy héttel későbbi előrejelzéséből az derült kit, hogy a lakásárak emelkedése tovább tart, de lassulni fog.

Ugyanezt erősíti meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb jelentése is, amely szerint a következő egy évben a használt és az új lakások ára is emelkedni fog.

Az 1325 vállalat és 101 ingatlannal foglalkozó felmérés szerint a keleti régióban 1 százalék alatti, a nyugati országrészben 2,5 százalékos emelkedést valószínűsítenek a válaszadók. Az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Az MTI-hez eljuttatott összefoglalóban a GKI kifejtette: a jó helyen lévő lakás befektetési célpontként továbbra is komoly vonzerőt gyakorol, mert az alacsony kamatok korában alig lehet ésszerű és nem túl kockázatos pénzügyi befektetéseket találni. A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások nem sokat változtak.

Veszprém

A növekedés egyik oka a hirtelen megugró kereslet. Az Ingatlannet egyik kutatása szerint Veszprém megyében a Balaton-part húzza felfelé az árakat, összességében a második legnagyobb emelkedést produkálták a part menti települések. Tihanyban, Balatonfüreden, Csopakon, Balatonalmádiban ugyanis a budai hegyvidék luxusingatlanjaival megegyező árakon lehet nyaralót, házat venni, Füreden előfordul 1,3 milliós négyzetméterár is.

„A frekventáltabb városok közül ezzel a legdrágábbnak számít a település, ahol az átlag négyzetméterár a budapestit is veri, a harmadik helyre pedig Siófok került. A megyei jogú városok közül Sopronban, Győrben és Veszprémben lehet a legdrágábban lakást vagy házat venni. Mindhárom településen nagyjából másfélszeresére nőttek az árak 2012 óta”- írja a kutatásra hivatkozva a Népszava.

A lakóingatlanok száma Veszprém településen 2009-ben 26 062 darab volt, mely 2014-re 26 499 darabra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy Veszprém településen a lakóingatlanok száma 5 év alatt 1.68%-kal, azaz 437 darabbal bővült. Ez alatt az időszak alatt a lakóingatlanok száma átlagosan egy évben 87 darabbal növekedett meg. Azóta eltelt ugyan három év, és mint ahogy nemrég mi is írtunk róla, folyamatosan építkeznek a városban. Legútóbb egy hete adták át egy lakóparkot a Cholnoky városrészen, melyet a VKSZ Zrt. épített.

Az egy hete átadott veszprémi flóris lakóparkAz egy hete átadott veszprémi flóris lakópark

Az Ingatlannet oldalát böngészve kitűnik, Veszprémben nagyjából 150 ezer forint/négyzetméter ártól kínálnak eladásra lakóingatlanokat, ám a legtöbben ennél többet jóval többet kérnének.

Lakóingatlanok esetén Veszprém településen az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 198 661 forintról 301 148 forintra nőtt, ami 102 487 forintos emelkedést jelent. A lakóingatlanok között 2017 szeptemberében a legmagasabb négyzetméter ár 453 354 forint, a legalacsonyabb 147 368 forint, valamint az átlag ár 313 290 forint. Csak összehasonlításként: az ingatlan.com összeállítása szerint az országban a legalacsonyabb négyzetméterár nagykörősi Ady Endre utcában volt megfigyelhető, itt november elején 6 ezer forintot kértek egy négyzetméterért.

A szeptemberi mérések szerint a téglalakások átlag négyzetméter ára Veszprémben 378 ezer forint körül alakul, aki pedig családi házra pályázna, átlagosan 251 ezer forintot kell kifizetnie négyzetméterenként.

Családi házat egyébként Veszprémben átlagosan 44 millió forintért lehet kapni, de van olyan ház, amelyet közel 200 millió forintért árulnak.

Ami a sorházakat illeti, 5 év alatt 85 ezer forinttal drágultak az árak, így ma egy ilyen lakásért átlagban 260 ezer forintot kell kifizetni négyzetméterenként Veszprémben.

Az Ingatlannet oldala szerint az emberek leggyakrabban az Újtelepen, a Pajtakertben, Gyulafirátóton és Haszkovó lakótelepen keresgélnek otthont maguknak.

Egyébként az otthontérkép.hu nemrégiben készített kérdőíves felméréséből világosan kiolvasható, hogy a magyarok álomotthona 35 millió forint alatti, 3 szobás és kevésbé frekventált területen helyezkedik el.

Az ingatlan.com elemzése szerint a régiós országokban nagyjából egy időben - 2014-ben - indultak emelkedésnek a lakásárak és azóta folyamatos a drágulás. Elmondható az is, hogy az elmúlt években Magyarországon volt a legnagyobb az áremelkedés mértéke, ám a környékbeli országok jövedelmeit is figyelembe véve még mindig Magyarországon lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni, így van még tere a további drágulásnak.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17 Együtt gondolkodik a kormány az önkormányzatokkal az energiaellátásról Együtt gondolkodik a kormány az önkormányzatokkal az energiaellátásról Önkormányzatoknak rendezett energetikai fórumot az Energiaügyi Minisztérium az MVM csoporttal együttműködve, hogy közösen gondolkodjanak a településeket is érintő energia kérdésekről. Az országos sorozat herendi állomásán a vármegyei polgármesterek is elmondhatták észrevételeiket. 2024. március 8. 11:54 Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. 2024. március 4. 15:22 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.