Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Színház, limnológus és egy filmrendező kapta a veszprémi Prima Díjat 2017-ben

2017. november 17. 19:33
Péntek este a Megyeházán adták át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt veszprémi Prima díjakat. Elismerést kaptak az év megyei vállalkozói is. Idén rendhagyó módon nem adtak át közönségdíjat.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma tizenharmadik alkalommal hirdette meg 2017-ben a Veszprém megyei PRIMA Díjat, melynek közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.

"Az elmúlt 12 évben számtalan művész, tudós, sportoló dicsőségét szívták magukba e falak, ahol ma este ismét megyénk tehetségei lépnek Önök elé. A legnagyobbakhoz méltó tudással mutatják meg kiválóságukat, a díjhoz méltó életútjukat. Mi, a díjat gondozó vállalkozók valamennyien azt szeretnék, hogy a világ, amelyben élünk, mind’ jobban hasonlítson arra a világra, amelyet díjazottjaink a művészetükkel és a tudásukkal megteremtenek"- mondta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnöke, aki szerint az idei alkalom ismét példamutató tehetségeket emelt magasba.

Gazsi Attila a péntek esti Prima díj átadón a veszprémi MegyeházánGazsi Attila a péntek esti Prima díj átadón a veszprémi Megyeházán

Gazsi szerint a Veszprém megyei Prima díj tökéletesen alkalmas arra, hogy a művészet és tudomány értékeit állítsa a közösség elé. "A díj azt üzeni, hogy ezen a napon a gazdasági élet szereplői is fejet hajtanak a kulturális eredmények előtt"- mondta.

Az elnökhelyettes köszönetet mondott a díjat létrehozó Demján Sándornak is, aki "a magyar tudomány, művészet és kultúra legfőbb, intézményeken kívüli támogatója. Demján Sándor összekötötte a gazdaság szereplőit a kulturális élet kiválóságaival, amely a vállalkozói szféra társadalmi felelősségvállalásának példamutató és értékteremtő megnyilvánulása."

"Az elmúlt évek feljogosítanak bennünket, hogy díjunkat Veszprém megye legfontosabb, független és mértékadó elismerésének minősítsük, amely méltó előfutára az országos Prima Primissima jelölésnek és díjnak"-hangsúlyozta beszédében.

Az este elsőként 2017. évi, Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat adták át, mely "a megfeszített munka és az elkötelezettség ötvözéséből született. Azokból a tulajdonságokból, melyek a legkiválóbb vállalkozók sajátjai, amelyek a többi vállalkozó számára is irányt mutathatnak."

A 2017. évi Megyei Év Vállalkozója Díjakat Kovács László a 16 éve működő Balatoni Bob Kft. ügyvezető igazgatója, és az 1884 augusztusa óta folyamatosan - még a háborúk ideje alatt is - működő, Veszprémben már ikonikussá vált optikai vállalkozás vezetője, Reider József kapta.

Veszprém Megyei Prima Díj 2017. évi nyertese "Magyar Színház- és Filmművészet" kategóriában: A Pannon Várszínház.

Vándorfi lászló színházigazgató vette át a díjat. Beszédében a támogatóknak és társulat tagjainak mondott köszönetetVándorfi lászló színházigazgató vette át a díjat. Beszédében a támogatóknak és társulat tagjainak mondott köszönetet

A díjat Vándorfi László igazgató-rendező vette át.

A Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft. 2001. február 16-án alakult. Nagyvázsony Község, Várpalota Város Önkormányzatai, az Internmed Bt. és Vándorfi László alapították. Elnevezését az indokolja, hogy Veszprém, Veszprém megye, az egykori Pannónia váraihoz, történelmi helyszíneihez kapcsolódó események, személyiségek, értékek korszerű színházi megjelenítésére vállalkozik, emellett összművészeti alkotómódszerével reagál a közelmúlt és jelenünk konfliktusaira. Nagy jelentőséget tulajdonít a nyári színházi előadásoknak. Színházunk 2012 óta tánctagozattal rendelkező színház, Krámer György vezetésével.

Minden korosztályhoz szólnak. Az óvodásoktól a felnőttekig korszerű befogadóvá kívánják nevelni közönségüket. Társulatuk jó részét maguk nevelték ki professzionális, felsőfokú végzettségű színművésszé és más művészeti munkatárssá. A Pannon Várszínház regionális jellegéből adódóan két, saját bérletezéssel működő játszóhellyel rendelkezik, Veszprémben a Hangvillában, Várpalota-Inotán pedig a RETRO Színházban (az egykori Béke Művelődési Házban).

A Pannon Várszínház több megyei településsel alakított ki együttműködést, így Várpalota, Nagyvázsony, Sümeg, Balatonfüred, Ajka, Alsóörs és Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatával.

A színház erős kapcsolatot ápol a veszprémi és megyei művészeti, közoktatási, közművelődési intézményekkel, szervezetekkel. Többször adott helyt az itt élő írók ősbemutatóinak, az előadásaiban foglalkoztatott zeneművészek, zene- és táncművészeti együttesek döntő többsége is Veszprémből vagy Veszprém megyéből kerül ki.

A színház kezdetektől fogva hivatásának tekinti a különböző célú és különböző életkorokat képviselő társadalmi szervezetekkel és közösségekkel való kapcsolatteremtést. Különös hangsúlyt kapott ez ebben az évben: a szociálisan és mentálisan hátrányos helyzetű veszprémi és Veszprém megyei polgárok számára bérletsorozatot indított a teátrum a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény közreműködésével.

2018-ban huszadik alkalommal kerül megrendezésre Veszprémben A TÁNC Fesztiválja Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó, melynek 17. éve a Pannon Várszínház a gazdája, szervezője.

Veszprémi és Veszprém megyei feladatvállalásukon túl folyamatosan fellépnek Budapesten is. Jelenleg 17. évadjukat teljesítik. Eddig – számos műsor-összeállításon és alkalmi fellépésen túl 106 önálló színházi produkciót hoztak létre.

Az eseményen a Pannon Várszínház adott elő egy részletet a Pál utcai fiúkbólAz eseményen a Pannon Várszínház adott elő egy részletet a Pál utcai fiúkból

A „Magyar Tudomány” kategória Veszprém megyei Prima Díj 2017. évi nyertese: dr. Herodek Sándor.

Herodek Sándor a díj átvétele után a Balatonról tartott előadástHerodek Sándor a díj átvétele után a Balatonról tartott előadást

Herodek Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Budapesten született 1935-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológia-kémia szakán szerzett diplomát 1957-ben. Azóta a Magyar Tudományos Akadémia tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársa.1991 és 2004 között igazgatóként irányította az intézetet.

Herodek Sándor úttörő balatoni radioaktív izotópos vizsgálatokat végzett, amelyek az eutrofizációnak, azaz a vízben lebegő apró algák elszaporodásának gyorsuló ütemét bizonyították. 1973-ban ő kondította meg a vészharangot, amikor kimérte, hogy az egy évtizeddel korábbihoz képest a Keszthelyi-öbölben a nyolcszorosára, a tó középső részén a háromszorosára, Tihanynál a duplájára nőtt az algák mennyisége. 1982 nyarán a kékalgás vízvirágzás Keszthelytől Akarattyáig terjedt, már a fürdőzést is veszélyeztetve.

Herodek Sándor és munkatársai meghatározták, hogy a balatoni algák elszaporodását elsősorban a vízbe jutó műtrágya- és kommunális eredetű foszforterhelés okozza. Terepi megfigyelések, laboratóriumi kísérletek és matematikai modellezés eredményeit összekapcsolva megalapozták az algásodás visszafordításához szükséges nagy volumenű mérnöki beavatkozás terveit. Az intézkedéseknek köszönhetően 2002-re a Balatont érő biológiailag hozzáférhető foszforterhelés az 1975-1980-as szintnek körülbelül a felére, az algák mennyisége harmadára csökkent. A Balaton esetét nemzetközileg is a nagy sikertörténetek közé sorolják. Az utóbbi 15 évben mutatott kiváló vízminőség nagymértékben köszönhető a Herodek Sándor által inspirált és elindított felfedező kutatásoknak, amiért mindannyian hálásak lehetünk neki.

A „Magyar Filmművészet” kategóriában, a Veszprém megyei Prima Díj 2017. évi nyertese: Bárány László.

Bárány LászlóBárány László

Bárány László rendező-operatőr 25 éve kezdte pályafutását szülővárosában, Veszprémben.

Mára a legkülönbözőbb filmes műfajokban láthatjuk alkotásait országos tv-csatornákon, DVD, Blu-ray kiadványokon, múzeumokban vagy mozivásznon. Emblematikus rendező-operatőre a Veszprémfest és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertfilmjeinek. A 90-es évek elején a Veszprém Televízióban kezdett dolgozni kulturális, gyermek, és hírműsorokban. Néhány évvel később, tv-s munkáival párhuzamosan saját filmes vállalkozást indított.

Dr. Olti Ferenccel közösen készítette Soá napja című, a veszprém megyei holokausztot feldolgozó dokumentumfilmjét, melyet Pokorni Zoltán Oktatási Miniszter hivatalos tankönyvvé nyilvánított. A filmből filmsorozat lett, melyben Bárány László munkáját olyan legendák segítették, mint Szabó István Oscar Díjas filmrendező. Közreműködött nagyjátékfilmek forgatásában, mint például a Hídember, melynek vízalatti forgatásain dolgozott, vagy Gerard Depardieu, John Malkovich és Christian Clavier Napoleon filmjében. Hét részes dokumentumfilmet készített az ATV felkérésére, KL Auschwitz címmel. Közel 100 interjút rögzített a vészkorszak túlélőivel. Gyakran tudósított magyar és külföldi televízióknak Európa országaiból, Izraelből és az USA-ból. Két évtizede rendszeresen forgat koncertfelvételeket a Mendelssohn Kamarazenekarral. Somody Zsuzsával közösen készítette a Cinephony-t, amely Veszprém megye és a Balaton-felvidék tájait mutatja be, Kováts Péter hegedűművésszel útrakelve pedig megszületett az Auer Lipót történetét feldolgozó Gyökerek és Ágak című zenés ismeretterjesztő film.

Mészáros Zoltán megbízásából a Veszprémfest koncertjeiről 15 zenés DVD-t és TV filmet készíthetett világsztárok közreműködésével.

Az ismeretterjesztő filmezés újabb dimenziói nyíltak meg számára, amikor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága planetáriumfilmek és 3D-s mozifilmek gyártásával bízta meg, melyeket - többek között - a bakonybéli Pannon Csillagdában vetítenek. Az Acta Galilei című planetáriumfilm a Vatikáni Csillagvizsgáló és a firenzei Galilei Múzeum közreműködésével készült. A Mars útikalauz stopposoknak a Szahara és az Etna marsbéli tájain kalauzolja a nézőket 3D-ben. A film főszereplője Charles Duke űrhajós, aki az Apolló 16 Holdkomp pilótájaként járt a Holdon.

Bárány László legújabb ismeretterjesztő filmjét a tihanyi Levendula Házban vetítik, melyet 2017-ben a British Múzeum közreműködésével forgatott Levendula – Az élet illata címmel.

A megyei Prima díjról záróbeszédében dr. Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának főtitkára úgy fogalmazott, alkalmas arra, hogy a társadalom helyi szinten ismerje meg a kiválóságokat, de tágabb értelemben is a figyelem középpontjába kerülhetnek a díjazottak, hiszen"sokan közülük később Prima Primissima díjat nyertek." A vállalkozók által alapított díj független, politikától mentes, mely a közösség szeretetét is kifejezi- mondta.

dr lovassy tamás beszéde zárta a 2017-es veszprémi prima díj-átadótdr lovassy tamás beszéde zárta a 2017-es veszprémi prima díj-átadót

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.