Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Fontos, hogy Veszprém intézményei egységben működjenek

2017. november 20. 11:16
A kulturális alapellátás kiterjesztéséről, a helyi önkormányzatok új közművelődései feladatairól és a szakterületet érintő jogszabályi változásokról tartottak szakmai napot hétfőn az Agórában.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetője elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Művelődési Intézettel karöltve országos szakmai konferenciasorozatot indít, amelynek középpontjában a szakterületet érintő jogszabályi változások állnak.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetőjeDr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetője

A kulturális alapellátás kiterjesztésével, a közművelődésu alapszolgáltatások bevezetésével új lehetőségek nyílnak a közösségi alapú társadalmi, gazdasági fejlesztési folyamatok elindítására.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula polgármester kiemelte, néhány éve teljesen átszabták a kulturális intézményrendszert a városban, amelynek eredménye két felújított intézmény lett: a Hangvilla, ami évente 100-120 ezer embert fogad be, illetve a szakmai nap helyszínéül is szolgáló Agóra. Az átalakítás ellenére a városrészi kisebb intézmények is betöltik a funkciókat, sőt egyre nő a látogatottságuk. Porga Gyula elmondta, Veszprém költségvetésének 15 százalékát, azaz 2,6 milliárd forintot fordít a kulturális intézmények fenntartására. Az intézmények stabil háttérrel rendelkeznek, ugyanakkor jellemző a tömbszerű gondolkodás, ezért a jövőben egyre fontosabbá válik az intézményközi gondolkodás előmozdítása, amelynek már eredménye néhány nagyrendezvény közös erőből történő megvalósítása.

Dr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztály vezetőjeDr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztály vezetője

Dr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztályának vezetője részletesen ismertette a jogszabályi változásokat. Kiemelte, a közművelődés feladata nemcsak az emberek szórakozásának biztosítása, hanem ezen túl fontos társadalmi funkciókat lát el, az életminőség javítása is fókuszában áll.

Tokos Bianka
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.