Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Magyarország, mint egy „street art” kiállító tér

2017. november 22. 4:00 // Forrás: szinesvaros.hu
Negyedik alkalommal rendezték meg a Színes Város Budapest Fesztivált az ősszel. A főként belvárosi tűzfalak megfestésével foglalkozó Színes Város Csoport ismét egy társadalmi összefogás eredményeként valósította meg az egy hónapos művészeti fesztivált, amelynek idén először volt kiemelt partnervárosa, nevezetesen Berlin. A szeptember végéig tartó projektsorozat témája idén a „Gasztronómia és a bor” volt.

BAH-csomópont (fotó: Farkas András)BAH-csomópont (fotó: Farkas András)

Az alapgondolat Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Hazánkban 2008 előtt még ismeretlen volt a legális formában történő köztérszínesítés, ám a Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete által útjára indították az akkor még Színes Város Projektnek elnevezett kezdeményezést, mely által mára már 40.000 négyzetméternél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezésük nyomán kiszínesedtek.

A sorozat kezdete óta orosz, francia, spanyol, portugál, lengyel, brit, német, román, és argentin alkotók vettek részt a magyarok mellett a falfestésekben.

A kezdeményezés felvetett problémája, hogy a közterek elvesztik közösségi funkciójukat, mert elhanyagoltak, így nehéz szeretni és óvni őket. Fenyegető problémának érezik továbbá azt is, hogy a városban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik mindennapi környezetünket. A graffiti fogalmával kapcsolatban kialakult torzképen is változtatni kívánnak valódi művészi értéket közvetítő festményekkel, melyek reflektálnak napjaink eseményeire, technikai lehetőségeire, és színeikkel, mondanivalójukkal felvidítják a városképet.

Lágymányosi-híd (fotó: Farkas András)Lágymányosi-híd (fotó: Farkas András)

A szervezők által kiválasztott területek kiemelten reprezentálják a kifejtett problémákat. A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú helyeit keresik meg. Ilyen tereket kívánnak kiszínezni, kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tenni. Programjuk egyik sajátsága, hogy olyan interaktív elemeket is tartalmaz, melyekkel a látogatók alakíthatják a képet, üzenhetnek.

Forrás: szinesvaros.hu

A Színes Város Csoport azt szerette volna elérni, ha a fogyasztásra ösztönző hirdetések mellett olyan összefogás jönne létre, amellyel jól jár a városlakó, a város, és a versenyszféra érdekei is legalább annyira érvényesülhetnek, mint amennyire az általános, köztéri hirdetési csatornákon keresztül. Közvetíteni szeretnének egy olyan szellemiséget, mely nem a materialista, fogyasztói életvitel további erősödését, hanem a természetet tisztelő, humanista ember értékrendjét hivatott képviselni, mely beépül mindennapjainkba, életvezetésünkbe.

BAH-csomópont BAH-csomópont

Céljuk, hogy mindenhol alakuljon ki egy köztéri művészetet bemutató városi útmutató (public and street art guide), mely elkalauzolja az érdeklődőket a város különböző pontjai, mint kiállító terek közt. Ez idővel Budapest, és más magyar városok turisztikai vonzerejévé válhat, és akár nemzetközi szintű elismerést is kaphat.

"Amikor az első ilyen fesztivált szerveztük négy évvel ezelőtt, nem hittük volna, hogy egyszer 30 felett lesz azoknak a projekteknek a száma, amelyek kifejezetten a fesztiválhoz kötődnek majd" - mondta el Flór Péter, a szervezet főtitkára.

A negyedik Színes Város fesztivál nyertes festménye (mti-fotó)A negyedik Színes Város fesztivál nyertes festménye (mti-fotó)

Ezek a festmények a szponzorok, valamint a főváros és a turisztikai ügynökség támogatásával turisztikai és kulturális szempontból egyaránt meghatározó pontjai lettek Budapestnek. Nemcsak a magyarok, de már a turisták is szeretik és keresik ezeket a műveket, a külföldi sajtómegjelenéseknek köszönhetően.

"Ezzel lassan a magyar főváros is felkerülni látszik a nemzetközi street art térképre" - fűzte hozzá Flór Péter.

A projekt eredményeképpen létrejövő alkotások művészetet és színt vittek a városlakók életébe. A művészet funkcionális lehetőségei jelennek meg az alkotásokon keresztül, így közvetlen kapcsolatot építenek az egyszerű városlakó és a művészek között.

A nyár végéig szavazhatott a közönség a negyedik Színes Város falfestő fesztivál festményeire, a neki legjobban tetsző alkotásra. A szavazatok alapján a voksok felének begyűjtésével a kedvenc alkotás FatHeat, Mr. Zero és ObieOne művészek Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű alkotása lett.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.