Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Elfogták a Veszprémben sorozatos betöréseket elkövető cseh állampolgárokat

2017. november 22. 5:38
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján ismertette az elfogás részleteit szerda délelőtt.

Dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a sikeres felderítésben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, az elfogásban pedig a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, az Ajkai Rendőrkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság is részt vett.

Dr. Ipsits Csaba, a Veszprémi Rendőr-főkapitányság vezetőjeDr. Ipsits Csaba, a Veszprémi Rendőr-főkapitányság vezetője

Oszlánszki Sándor, az ORFK főkapitányi biztosa kiemelte, az ORFK három évvel ezelőtt kezdett új tevékenységbe, amelynek révén már 15 csoport áll rendelkezésre a több megyét érintő betöréses lopások elkövetőinek elfogására, amely ennek az összefogásnak köszönhetően egyre gyorsabbá vált. Elmondta, a cseh állampolgárok bűncselekmény sorozata hat héttel ezelőtt kezdődött, nagyon jellemző módszert alkalmazva.

Oszlánszki Sándor, az ORFK főkapitányi biztosaOszlánszki Sándor, az ORFK főkapitányi biztosa

Hebling Ernő, alezredes, a Vagyon-és Gazdaságvédelmi alosztály vezetője elmondta, október 21-én egymás után érkeztek a betörésre utaló bejelentések a lakosoktól. Az elkövetők 8 lakásbetörést követtek el két városrészben. Október 23-án Sopronban is történt egy betöréssorozat, ahol 4 betörést követtek el. Ekkor már látszott, hogy a két sorozatnak köze van egymáshoz. A kamerák felvételein addigra egy cseh rendszámú autót is sikerült azonosítani.

Az elfogás pillanatai Az elfogás pillanatai

Hebling Ernő elmondta, az elkövetők a lámpakapcsolás időszakában megfigyelték, hol nem oltanak lámpát, azt feltételezve, hogy a lakók nem tartózkodnak otthon, követték el a betöréseket. Az 5. vagy 6. bűncselekmény után megzavarták őket, elmenekülve folytatták a betöréseket, nem álltak meg. Ennek kiderülte után felmerült, hogy tudatmódosító szereket használnak. A cseh hatóságokat is bevonták a nyomozásba, akik azonosítottak két korábbi elkövetőt, akiket betöréses lopások és erőszakos cselekedetek miatt már többször előállítottak.

November 8-án Szombathelyen újabb 8 betörést követtek el, majd elhagyták az országot. A visszaérkezésüket már várta a rendőrség, a korábban azonosított fehér színű Skoda Octavia újra megérkeztével azonosították az egyik elkövetőt. 30 civil autós rendőr kezdte őket követni. Az elkövetők autójukkal Pápa felé vették az irányt, ahol össze-vissza közlekedtek, s ott is több házba betörtek. A "játék" 16:00 órakor kezdődött, 19:00-kor pedig a 83-as főút mentén sikerült a rendőröknek és a kommandósoknak elfogni őket.

Lefoglalt tárgyakLefoglalt tárgyak

A gépkocsit átvizsgálva ékszereket, pénzt, telefonokat találtak. A betörésekkel összesen 9 milliós, a rongálásokkal pedig 2,3 milliós kárt okoztak. A nyomozás során kiderüt, hogy az elkövetők amfetamint fogyasztottak. Az összesen 23 lakásba betörő 32 és 43 éves cseh állampolgárokat őrizetbe vették, akik beismerő vallomást tettek.

Tokos Bianka
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.