Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Sövényházi Balázs lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke

2017. november 27. 15:16
Alakuló ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei küldöttgyűlése november 25-én Sümegen, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket.

A küldöttgyűlésre a korábban, november 3-án lezajlott, 17 szavazókörzetben megtartott kamarai választások eredményeképpen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a 17 támogató szervezet együttesen 70 főt delegált. Közülük került ki a kamara megyei elnöke és alelnökei, az Etikai Bizottság tagjai, a kamarai osztályok megyei vezetői, valamint az a 15 országos küldött, akik már december 20-án, az országos küldöttgyűlésen képviselhetik a megyét.

A szavatok alapján a NAK Veszprém megyei elnökének Sövényházi Balázst választották, akinek munkáját négy alelnök fogja segíteni: Pethő Jenő mezőgazdaságért, Szabó István (Gallus Baromfitenyésztő és Keltető Kft.) élelmiszeriparért, Varga László (Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.) vidékfejlesztésért, Dr. Radovits Tibor általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnök. A helyi földbizottsági ügyekért felelős alelnökök Szabó Miklós és Burján Ernő lettek.

Farkasdy Károly megyei igazgató, Sövényházi Balázs megyei elnökFarkasdy Károly megyei igazgató, Sövényházi Balázs megyei elnök

A hatékonyabb működés érdekében átalakult a kamarai szakmai osztályok rendszere is: az eddigi 15 helyett kilenc osztály jött létre a megyében: Szántóföldi növénytermesztési és beszállító ipari osztály, Kertészeti és beszállító ipari osztály, Állattenyésztési és beszállító ipari osztály, Élelmiszer-feldolgozási osztály, Élelmiszer-kereskedelmi osztály, Kistermelői és helyi kezdeményezések osztály, Erdő-, vad-, és halgazdálkodási osztály, Együttműködés, fiatal gazda és innovációs osztály, Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztály.

Sövényházi a tisztújításról szóló hétfői sajtótájékoztatón az elmúlt öt év eredményeit illetően elmondta: jó irányvonalat sikerült meghatározniuk, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak. Emlékeztetett: ingyenessé vált az őstermelői bizonyítvány kiváltása, amivel összesen mintegy 1 milliárd forinttal tehermentesítették a gazdákat. Csökkent több élelmiszer áfája is 5 százalékra, amivel a gazdaság fehérítését is elősegítették, a kedvezményt pedig szeretnék kiterjeszteni. Az élelmiszeripar élénkítése és erősítése érdekében fontos, hogy az alapanyagokat elsősorban itthon tudjuk feldolgozni, de a gazdálkodókat segíti a permetezőgépek éves kötelező felülvizsgálata, valamint a vadászati és erdészeti törvény véleményezése is. A megye életében emellett jelentős szerepet tölt be a 21. alkalommal megrendezett pápai Agrárexpo és a negyedik éve működő Bakony Expo is.

A fejlődés ugyanakkor nem állhat meg, a szervezet igyekszik minél inkább gazdálkodóbaráttá tenni a jogi környezetet, amit részben az adminisztrációs terhek csökkentésével, részben pedig az anomáliák minél gyorsabb megszüntetésével szeretnének elérni. Sövényházi szerint ehhez elengedhetetlen az összefogás: az egyes ágazatok mind egymástól függnek, és csak úgy fognak tudni előrébb lépni, ha együttműködnek. Az előrelátó lépések ma különösen fontosak, hiszen a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben egyre égetőbbé válik, hogy a fiatalokkal is megkedveltessük a mezőgazdaságot és felhívjuk a figyelmüket annak értékteremtő erejére.

A fejlődés érdekében szükség lenne innovációra a kis vállalkozásoknál is – ennek elősegítésére a kamara egy szaktanácsadói rendszert is kialakított; egy 1,8 milliárd forintos pályázati támogatás eredményeként, tagdíj ellenében pedig mindenki részesülhet a 2018-ban induló jégkár mérséklő rendszer juttatásaiban.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.