Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eszközöket adtak át a Megyeházán

2017. november 30. 15:15 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az év végéhez közeledvén a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság jelképes eszközátadással egybekötött évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Megyeházán.

A bizottság 2017. évi tevékenységéről Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke számolt be Dányi Béla dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának és Anda György ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrségi főtanácsosának jelenlétében.

A védelmi bizottság idei tevékenysége során kiemelt feladat volt a május és június között végrehajtott komplex, egész megyét érintő védelmi igazgatási gyakorlat, amelyben mintegy 680 fő vett részt – tájékoztatott az elnök. A gyakorlatban a Magyar Vöröskereszt, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az MH 54. Radarezred, az HM Bakony Harckiképző Központ a Védelmi Bizottság Titkársága, a Veszprém Megyei Polgárőrszövetség, az Országos Mentőszolgálat, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, valamint három járási mentőcsoport is érintett volt.

A felkészítésről bemutató film készült, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási célra felhasznál. Erre minden gyakorlatban részt vevő szervezet méltán lehet büszke – húzta alá Takács Szabolcs, aki említést tett a „Saber Guardian 2017” és a „Brave Warrior 2017” elnevezésű gyakorlatokról is, melyek megyénket is érintették. Ezekben Huszár Péter alezredes, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára működött közre.

Az elnök a „Veszprém Megye Védelméért Emlékplakett” elismerésről is szólt. Elmondta, a védelmi bizottság márciusi ülésén döntött az emlékplakett megalapításáról. A rangos kitüntetést a települések polgármestereinek és a megyei védelmi bizottság tagjainak javaslata alapján, az elnök döntésének megfelelően a megyei védelmi igazgatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtók vehetik át minden évben. Az Emlékplakett első ünnepélyes átadására október 9-én került sor a Megyeházán, ahol 4 fő vehette át az elismerést.

Az önkéntes területi tartalékos rendszer kialakítása során a védelmi bizottság segítséget nyújtott a katonai toborzás terén.
A járási védelmi bizottsági üléseken a megye településeinek polgármesterei tájékoztatót hallhattak az önkéntes területi tartalékos szolgálatról. A védelmi bizottság segítséget nyújtott a kialakítandó járási területvédelmi századok lehetséges elhelyezési, kiképzési objektumainak felmérésében, továbbá támogatta a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők toborzását.
A veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Iroda részére beszerezte a toborzáshoz szükséges eszközöket, illetve biztosította, hogy a katonai pálya iránt érdeklődők a kormányablakokban is információhoz juthassanak. A tartalékos katonák dunántúli ünnepélyes eskütételére a hajmáskéri lőtéren került sor, ahol Takács Szabolcs is jelen volt.

A bizottság elnöke kitért a november 29-én tartandó soros őszi bizottsági ülésre is, amelynek első mozzanata volt a szerda reggeli sajtótájékoztató. Elmondta, a megszokott helyszín helyett a bizottság tavaszi ülését a Pápai Bázisrepülőtéren bonyolították le, az őszi ülésre pedig az MH Bakony Harckiképző Központ laktanyájában, Várpalotán került sor. Az elnök megköszönte a lehetőséget a védelmi szervek vezetőinek, majd hozzátette, fontosnak tartja, hogy a védelmi bizottság tagjai, állandó meghívottjai megismerkedjenek a magyar honvédség feladataival, és tisztában legyenek a megyénkben települt katonai szervezetek tevékenységével.

Az ülésen többek között a téli rendkívüli időjárásra történő megyei felkészülés helyzetét tárgyalta a bizottság. Takács Szabolcs hangsúlyozta, a megfelelő felkészülést minden évben kiemelt feladatnak tekinti. Ezért azt kérte a Magyar Közút Zrt. Veszprém Megyei Igazgatóságától, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, a Megyei Rendőr-főkapitányságtól, az EON áram és gázszolgáltatóktól, a MÁV-tól, a közlekedési központok képviselőitől, és a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetétől, hogy az ülésen számoljanak be az felkészülés állapotáról.

Ennek kapcsán az elnök az állampolgárokhoz is szólt. Kihangsúlyozta: a téli időszakban elengedhetetlen a felelős magatartás a közlekedésben. Elmondta, idén is számíthatunk kellemetlenségekre és torlaszokra az időjárás miatt.

A megye rendvédelmi szervezetei minden szükséges intézkedést megtesznek, azonban fontos, hogy a lakosság is fokozottan figyeljen. Az elnök arra kérte az állampolgárokat, hogy ha feltétlen nem fontos, rossz időjárási körülmények között ne üljenek autóba. Ha szükséges az utazásuk, mindenképpen tájékozódjanak a várható időjárásról, illetve a veszélyes, elzárt útszakaszokról. A közúti közlekedés folyamatos biztosítása érdekében rossz időjárási körülmények között néha indokolt a hét tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek közlekedésének korlátozása, illetve tiltása. Az elnök minden szállítmányozással foglalkozó szervezet és személy türelmét és megértését kérte, majd hozzátette, az útzár és a forgalomkorlátozás minden esetben megfontolt döntés, amelyet kizárólag az emberek védelmében hoz meg a bizottság.

A tájékoztatáson kívül a rendezvénynek volt még egy fontos és aktuális mozzanata. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 200.000 forintot különített el a költségvetéséből a Veszprém megyei önkéntes mentőcsoportok támogatására. Az összegből a szervezetek működését segítő eszközök kerültek beszerzésre. A tagszervezetek közül az idei évben a Csabrendek Községi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület egy zagyszivattyút, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig egy hőálló edényt, egy saválló edényt és két elsősegély hátizsákot vehet át.

Szintén beszerzésre került a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság részére 1-1 db Monacor TM 35 típusú megafon, amelyek átadása még az idei évben megtörténik.

A lakosság biztonsága érdekében elengedhetetlen ezen szervezetek munkája. Ezért fontos, hogy feladatuk elvégzéséhez minden szükséges eszközzel és felszereléssel rendelkezzenek, hiszen ezekkel adott esetben nem csupán vagyoni javakat, de akár emberi életeket is menthetnek.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a ma jelenlévő csoportok, szervezetek tagjai mind önként vállalták a szolgálatot. Ám fennmaradásukhoz és feladatuk elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy ne csak dicsérő szavakkal méltassuk őket, hanem megadjuk számukra az anyagi és egyéb támogatást is.

A Bizottság az elmúlt években is kiemelt figyelmet fordított a mentőcsoportok felszereléseinek fejlesztésére, új eszközök beszerzésére.

Támogatta például a Magyar Vöröskeresztet, a Bakony Barlangi Mentőcsoportot, a járási mentőcsoportokat, a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálatot, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarát, és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot.
Az eszközöket jelképesen Csík Gábor parancsnok, a Csabrendek Községi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület vezetője, valamint Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője vehette át Takács Szabolcstól.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.