Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Bemutatták az Erdély fotóalbum-sorozat legújabb köteteit

2017. december 1. 20:13
Az Erdély-Mezőség-A Holt-tenger tükrében és az Erdély Jókai Mór-Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig címeket viselő köteteket a Hangvillában mutatták be péntek délután. Az est védnöke Némedi Lajos, alpolgármester volt.

A kétszemélyes PéterPál Könyvkiadó Váradi Péter Pál - Lőwey Lilla: Erdély-Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozat gondozása céljából jött létre. A Veszprémben élő házaspár és egyben szerzőpáros gyökerei Erdélybe nyúlnak. A szerzőpáros gyűjtőmunkája során bejárta egész Székelyföldet, bemutatta minden települését, természeti tájait, kutatott Kalotaszeg magyar falvaiban, majd az ezeréves határt ölelő Déli-és Keleti-Kárpátok feltérképezése következett.

A színes képekkel illusztrált honsismereti fotóalbum-sorozat egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét, pillanatképekkel bemutatják az erdélyi magyarság hitéletét, valláskultúráját. A legfrissebb honismereti kötet, az Erdély-Mezőség-A Holt tenger tükrében bemutatja a tóvidék magyarsága és dimbes-dombos tájai mellett a 110 éve született Wass Albertet, a 90 éve született Sütő Andrást, valamint Makkai Sándort, gróf Bánffy Miklóst, Kemény Zsigmondot és az értékmentő Kallós Zoltán Alapítvány tevékenységét Válaszúton. Kiemelték még a hagyományőrző Szék települést, Pusztakamarást, Szépkenyerűszentmártont, Bonchidát és Szamosújvárt. Az irodalmi fotóalbumok híres erdélyi költőket, írókat, kiemelkedő személyiségeket mutatnak be életük és munkásságuk alapján. A legújabb kötet Jókai Mór barangolásairól szól.

Dr. Navracsics Tibor beszédeDr. Navracsics Tibor beszéde

A könyvbemutató vendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt, aki köszöntő beszédében kiemelte: "Emlékezetes nap a mai, 99 éve, december 1-jén Gyulafehérváron egy kisebbség kimondta Erdély, s Partium elszakadását Magyarországtól. Tudunk olyan időszakokról, amikor Magyarország szinte nem is volt, és Erdély őrizte meg a magyar államiság hagyományait, a magyar kultúrát, és olyan időszakokról is, amikor mindent megtett azért, hogy Erdély különállása megszűnjön. Akárhogy is alakult a kapcsolat, mindig volt benne egy kölcsönös vágyódás, Erdély mindig fontos helyet foglalt el a magyar kollektív emlékezetben, különleges helyet foglaltak el az erdélyi városok, az erdélyi kultúra. Ez a könyvsorozat egy misszió is egyben. A honvágy, ami 99 éve jellemzi az erdélyi és magyar kapcsolatot, egy olyan kölcsönös szellemi éhség, ami azt mutatja, hogy a két tájegység között 99 éve erőszakkal elvágtak valamit, amit megpróbálunk valami mással pótolni".

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.