Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A Mikulás is köszöntötte a 25 éves Kukkantó Egyesület írópályázatának díjazottjait

2017. december 5. 11:59
Tehetséges gyerekeket díjaztak kedd délelőtt a városházán a Kukkantó Egyesület Veszprémi Vakáció című országos vers- és prózaíró pályázatának keretében. A kisiskolásokat és óvodásokat a lappföldi Mikulás is meglepte, akivel közösen ünnepelték meg az egyesület 25 éves fennállását.

A Kukkantó Baráti Egyesület 25 éve áll a Veszprém Televízió 1990-ben indult Kukkantó című gyermekműsora mögött és segíti gyermek- és családi programok megszervezését. A kezdetben még csak tízperces műsor ma már 25 percesre nőtt, az egyesület pedig az adáson kívül is igyekszik minél több kreatív, szórakoztató, igényes és tartalmas családi programot nyújtani, amelyekkel a gyerekek hasznosan tölthetik el szabadidejüket. Fő célkitűzésük ezen felül a magyar nyelv és kultúra ápolása, valamint a tehetséggondozás. Rendszeresen tartanak klubfoglalkozásokat filmvetítéssel, előadásokkal, vendégművészekkel, együttesekkel és játszóházzal. Az összejöveteleken a hagyományok megismerése mellett más kultúrák felfedezésére is lehetőség van, de fontos szerep jut a szociális érzék fejlesztésének, az emberi értékek átadásának is.

Somody ZsuzsaSomody Zsuzsa

Az egyesület az elmúlt 25 évben folyamatosan arra törekedett, hogy minél szélesebb körben közvetítse a magyar gyermek kultúrát, amelynek eredményeként az ország számos televíziójába eljutottak munkáikkal, a negyed százados fennállást pedig egy olyan lokálpatrióta pályázattal szerették volna ünnepelni, amely helyi, de mégis túlmutat a város határain, és megmutatja, mennyi tehetséges gyermek él közöttünk – mondta el Somody Zsuzsa, a Kukkantó műsor létrehozója és az egyesület alapítója.

Ennek apropóján hirdették meg „Veszprémi Vakáció” című vers- és prózaíró pályázatukat az alsó és felső tagozatos diákok között. A gyerekek szabadon nyújthatták be írásaikat, akár rajzzal is illusztrálva azt, csupán annyi volt a kikötés, hogy valamilyen veszprémi élményhez kapcsolódjon. „Ezzel az alkotóknak lehetőség nyílt már kicsiként felfedezni, mennyi érték van körülöttünk, és sikeresen bizonyították azt is, hogy Veszprém valóban egy olyan hely, ahol nagyon jó lenni” – tette hozzá Somody. A legkiválóbbnak ítélt pályamunkák elkészítőit végül kedden délelőtt díjazták a városházán.

Mikulás-napi ünnepséghez természetesen versmondás is járMikulás-napi ünnepséghez természetesen versmondás is jár

Az eseményen meglepetésvendégként az önkormányzat és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület jóvoltából a lappföldi Mikulás is részt vett, aki minden díjazottat személyesen köszöntött. Joulopukki egyébként nem először látogat városunkba, az elmúlt 16 évben minden alkalommal meglepte a veszprémi gyerekeket. Idén ráadásul épp egy nappal a finn függetlenség kikiáltásának 100. évfordulója előtt érkezett, így a finn-magyar barátság ápolásának pillanata is volt a rendezvény.

Nemcsak a gyereket díjazták ugyanakkor az eredményhirdetésen: az egyesületet kezdetektől támogató önkormányzat nevében Brányi Mária méltatta a Kukkantó csapatát, az értékteremtő munka elismeréseként pedig emlékoklevelet nyújtott át, majd az évforduló örömére egy tortával kedveskedtek a gyerekeknek, amelyet a Mikulással közösen fogyasztottak el.

Joulopukki természetesen a város többi gyerkőcére is gondolt: őket az Óváros téren felállított Hógömb sátorban várta.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.