Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Egyszerű süteménnyel is el lehet kápráztatni a családot

2017. december 7. 11:00
Nem muszáj ahhoz Mautner Zsófinak vagy Széll Tamásnak lenni, hogy a hétköznapokon vagy az ünnepekre készülődve látványos és finom süticsodákat tegyünk le az asztalra: egy csipet kreativitással és lelkesedéssel ugyanúgy ínycsiklandó alkotások készíthetők.

Nem tartom magam hobbicukrásznak, mindössze szívesen sütök, és az esetek többségében az sem zavar, ha az általam elkészített kreáció nem úgy néz ki, mint ahogy a nagykönyvben ábrázolják. Persze nem bánnám, ha megtalálnám magamban a mélyen elveszett Martha Stewartot, és szemkápráztató finomságokat alkotnék, de egyelőre én még én vagyok, és szerintem sokkal fontosabb, hogy amit elkészítünk, finom legyen és örömet okozzon.

Számomra a sütésben épp az a jó, hogy olyan, mint a festés: egyfajta kreatív tevékenység, ahol a semmiből hozok létre valamit, gyakran nem is szigorúan a receptet, hanem az elképzeléseimet követve. És mivel Picasso se vagyok, ezért leginkább azokat a süteményeket kedvelem, amelyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, garantáltan finomak, de látványra sem utolsók. Valószínűleg idén karácsonykor is ezek közül válogatok majd:

Nürnbergi pötyi

Ha almát rakunk mellé, hosszabban puha maradHa almát rakunk mellé, hosszabban puha marad

A karácsony alapvető tartozéka a mézeskalács, a díszítés miatt viszont elég időigényes, így tavaly én helyette az évek óta bevált nürnbergi pötyit készítettem el: ízében nagyon hasonló, de sokkal hamarabb megvan, és gyakorlatilag elronthatatlan. (Egyszer elrontottam, mert hagytam túlságosan kihűlni a mézes keveréket, és a végén karamellizált cukordarabkák kerültek a tésztába, de ugyanúgy isteni finom maradt.)

Elkészítés: 10 dkg mézet 45 dkg barnacukorral összemelegítünk, majd hozzáadunk egy evőkanál vaníliás cukrot, két evőkanál fahéjat és egy kiskanál őrölt szegfűszeget. Ha valamelyest kihűlt, alaposan összekeverjük 6 dkg darált mogyoróval, 10 dkg vagdalt mandulával, 5 dkg narancshéjjal és 6 dkg citromhéjjal. Közben 4 tojást felkeverünk, majd azt is hozzáadjuk a tésztához. 60 dkg lisztben elvegyítünk 3 kiskanál sütőport, majd az egészet összegyúrjuk. A tésztából vajazott, lisztezett tepsire kis halmokat rakunk, majd előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Tipp: Készíthetjük darált dióval és ánizzsal is, illetve cukorból bőven elég a 30 dkg is. Ha nem akar összeállni a tészta, adjunk hozzá tejet.

Ananászos túrógolyó

Ez az a süti, amihez tényleg semmilyen konyhai előképzettség nem kell, viszont tapasztalatom szerint mindenkit levesz a lábáról. Ízlés szerint bármit belerakhatunk ananász helyett, én készítettem már őszibarackkal és eperrel is, de tervben van áfonyával is.

Elkészítés: 25 dkg túrót villával összetörünk, majd hozzáadunk 15 dkg kristálycukrot, 5 dkg (olvasztott) margarint, 0,6 dl ananászlét és annyi darált kekszet, hogy formázható legyen (hivatalosan 20 dkg-t). Az egészet összegyúrjuk, golyókat formázunk belőlük, a közepükbe ananászdarabkákat nyomunk, és végül kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

Almás krémsajtos pite

Bevallom őszintén, ezt a receptet nemrég találtam a Street Kitchen oldalán, és még nem volt alkalmam kipróbálni, de nem tűnik túl nagy ördöngösségnek – viszont annál ízletesebbnek.

Elkészítés: 25 dkg lisztet, 15 dkg hideg vajat, 4 dkg cukrot és 6 dkg hideg vizet gyúrjuk össze egyenletesre robotgéppel. Tegyük hűtőbe fél órára, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki és egyengessük el a piteformánkban. 180 fokon süssük alufóliával letakarva, nehezékkel ( pl. bab) 10 percig, majd fólia nélkül további 10 percig. Míg sül, készítsük el a tölteléket: 20 dkg krémsajtot 5 dkg cukorral, 1 tojással és őrölt vaníliával keverjünk össze. 2 nagy almát vágjunk cikkelyekre, forgassuk meg fél citrom levében, 5 dkg barna cukorban és egy csapott teáskanál fahéjban. A kisült pitetésztára öntsük rá a krémsajtot, a tetején egyengessük el az almákat és 180 fokon süssük 20-25 percig.

Püspökkenyér

Manapság elég alulértékelt édességnek számít a gyümölcskenyér, pedig igazi klasszikus karácsonyi finomság lehet, és tapasztalataim szerint piszok gyorsan elkapkodja a család. Az alaptésztát én a Nosaltyn található recept alapján készítem, és ezt fűszerezem meg még a saját ízlésem szerint.

Elkészítés: 2 egész tojást 25 dkg cukorral habosra keverünk, majd elvegyítjük 2 dl tejföllel. 35 dkg lisztben elkeverünk 0,75 csomag sütőport, és ezt is hozzáadjuk a cukros alaphoz. Ízlés szerint tehetünk még hozzá darált diót és őrölt szegfűszeget is. Ez esetben adjunk még hozzá a tejfölből vagy tejet. Ezek után már abszolút ránk van bízva, mivel turbózzuk fel a masszát: lisztbe forgatva mehet bele kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, meggy, alma stb.), csokidarabkák és további csonthéjas gyümölcsök is. A kész masszát kivajazott, lisztezett formába öntjük, és kb. 40 perc alatt megsütjük.

Rénszarvas cupcake

Fotó: withsprinklesontop.netFotó: withsprinklesontop.net

A tökéletes mintapéldája annak, hogyan lehet egy nagyon látványos süteményt nagyon egyszerű megoldásokkal elkészíteni.

Elkészítés: Süssünk egy alap muffint – az én javaslatom narancsos-csokis: ¾ bögre cukrot vaníliás cukorral, 10 dkg puha vajjal és 3 tojással krémesre keverünk robotgéppel. Hozzáadunk egy bögre lisztet és fél csomag sütőport, majd a masszába keverünk reszelt narancshéjat, ízlés szerinti mennyiségű kakaóport, és beleforgatunk egy bögre apróra vágott narancsot. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket. A kisült muffinok tetejét megkenjük olvasztott csokival, majd boltban kapható amarettiket vagy kör alakú kekszeket helyezünk rájuk – ez lesz a rénszarvas arca. A fülekhez pereceket használjunk az ábrának megfelelően, míg a szem készülhet tojáshabból is, de ha nincs kedvünk ezzel pepecselni, fehér M&M-s golyókkal is helyettesíthetjük őket. Az arcra kis olvasztott csokival ragasszunk szintén barna és piros M&M-s golyókat, a szemekre pedig ügyesen nyomjunk egy kis csokit vagy ragasszunk oda apró csokibogyókat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.