Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A semmiből össze tudok rakni dolgokat

2017. december 20. 6:00 // Forrás: Ecoport magazin
Dr. Szabó Tamás a Mária Rádió elnöke, a Cursillo Missziós Mozgalom szervezője, a Mária Út megálmodója. Vallja, a belső megújulás, az emberek erre való rávezetése, a társadalom szolgálata motiválja.

Közgazdászként végzett, és a híres halimbai esperes keresztelte meg. Hogyan jutott el végül addig, hogy katolikus rádiót alapítson?

Ez egy világrádió. Hetven országban van jelen, ebből négy magyar. A 80-as évek közepén jött létre, egy pici olasz falu, Erba papjától származik az ötlet, akinek volt egy kicsi rádiója. A rádió a Medjugorje-ban előforduló Mária-jelenések után kapta a nevét. Elhatározta, hogy Mária üzenetét szeretné terjeszteni. Az olasz után az első külföldi Mária Rádió a lengyel volt, ami a 90-es évek elején jött létre, ezután futótűzszerűen terjedt el. Engem 2000-ben egy idős pap, egy verbita szerzetes „rendelt” arra, hogy indítsam el a rádiót. Fogalmam sem volt a rádiózásról, soha nem dolgoztam a médiában. Végül 2006 januárjában megszólaltunk Budapesten, 50 önkéntessel indultunk, most az ország negyven százalékát fedjük le.

Mennyire más ez a rádió, mint egy hagyományos? Milyen műsorai vannak?

Több mint ötven műsorunk van. A rádió kizárólag hitkérdésekkel foglalkozik, vannak imádságos műsorok, vannak tanítások, életvezetési műsorok, van műsor az alkoholistákkal, akik meggyógyultak a szenvedélybetegségükből, van a kismamáknak, az időseknek, a betegeknek, hosszú a lista. Fontos, hogy nincsenek reklámok, nincsenek hírek, politikai témák, ezeket nem engedjük meg. Úgy látom, nagy igény van a komoly, mély spiritualitásra – spirituális éhség van.

Kik dolgoznak a rádióban?

A rádiót önkéntesek csinálják, több mint ezren vannak, illetve van egy munkatársi gárda, ami koordinálja az önkénteseket. A rádió azt vallja magáról, hogy az a dolga, hogy az Isten igéje terjedjen, missziós rádióként határozza meg magát.

Hogy tartja fent magát a rádió? Ennek fejében hogyan kell menedzselni?

Nincs tőkés befektetőnk. A hallgatók önkéntes adományának köszönhetően létezik a rádió. Az emberek pénzt adnak érte, ez is jelzi, hogy szükség van rá, több mint harmincezer adományozónk van. A humán költségek is rendkívül alacsonyak, az emberi erőforrást nem kell megvenni. Pénz mindig annyi van, amennyi kell. Ötvenezer példányban megjelenő havilapunk van, aminek a terjesztésében a futáraink munkálkodnak, működik egy webes felületünk is, és a facebookon is ott vagyunk.

Milyen nehézségek vannak a rádió fenntartásában? Van, hogy elfogy az erő?

Mindig mindent megoldunk, amikor összetört az autónk, rögtön jött önkéntes segítség. A rádió bizonyos időszakonként ellenőrzi hallgatottságát, kíváncsi a hallgatói visszajelzésre, ennek a kutatására sem kellett pénzt kiadnunk, hanem egy közvélemény-kutató szakember önként jelentkezett, hogy elkészíti. Mindig a megfelelő embereket sodorja felénk az Isten.

Mit jelent Önnek a zarándoklat? Az úton levés?

Ennek hosszú története van. Húsz éve volt, amikor az egyik barátom kislánya leukémiás lett. Gondoltam, talán az is hozzájárul a gyógyulásához, ha én is elindulok érte, a Kőszeg-Máriazell vonalon. Előtte soha nem zarándokoltam. Ott úgy éreztem, hogy meghallgattattam. A kislány végül lediplomázott. Az élmény annyira megragadott, hogy megszerveztem tizenöt évvel ezelőtt a Sümeg-Balatonalmádi útvonalat, amiből kinőtt a Mária-út, ami már Közép-Európa zarándokútja. Hívő ember mondhatja azt, hogy így működik a lélek, válaszol a hívásokra. Lépés lépést követ. A Mária út nagyon nagy mozgalommá vált.

Akik elindulnak a zarándoklaton, ki akarnak szakadni a taposómalomból. Nincs közösségük, magányosak, nem találják a helyüket, új látásmódra vágynak. Betegek és gyógyultak is elindulnak. Úgy látom, az emberek így döntésre jutnak nehéz élethelyzeteikben.

Önt mi motiválja? Mi a kedvenc része a rádiózásban?

A belső megújulás, az emberek erre való rávezetése, a társadalom szolgálata motivál. Aktív elnöki funkciót látok el, napi szinten foglalkozom a rádióval. A rendszerépítés a kedvenc részem, az új stratégiák kidolgozása, az önkéntesek betanítása. Olyan adottságot kaptam, hogy a semmiből össze tudok rakni dolgokat, nekem ez okoz élvezetet.

Tokos Bianka
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.