Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ön mennyire használja ki mobilja képességeit?

2018. január 1. 3:00 // Forrás: Ecoport magazin
Csak Facebookozik, Viberezik és Gmailt használ? Pedig jóval több alkalmazás létezik, amelyek megkönnyíthetik életét, és növelheti hatékonyságát a mindennapokban.

Valljuk be, a legtöbben Facebookra, Gmailre, esetleg Skypeolásra használjuk az okostelefonunkat. Amivel egyébként semmi probléma nincs, viszont számos olyan app létezik, amellyel többet hozhatunk ki androidos, almás, vagy windows phone-os mobilunkból.

Nem ördögtől való szoftverekre és megoldásokra kell itt gondolni. Egyszerűen csak érdemes egy kicsit jobban utána olvasni, és kérdezősködni, hogy mire használhatjuk a mobilunkat még.

Gazsi Attilát, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettesét és a megyei szervezet elnökét, és mint számos vállalkozás tulajdonosát kérdeztük, az üzleti- és magánéletben melyik mobilos alkalmazásokat használja? Reméljük tudunk adni néhány fogódzkodót. Innentől kezdve övé a szó:

„Az már nem újdonság senkinek, hogy mobilon is elolvashatók az e-mailek, viszont a Google naptár (Calendar) funkciójában már nagyon nagy potenciál van az átlag felhasználó számára. Kollégáim is hozzáférnek a naptáramhoz, így a találkozók, meetingek, tárgyalások hatékonyan, hosszadalmas egyeztetések nélkül megszervezhetők. A naptárban rögzített helyszíneket a Waze alkalmazás átveszi, így az autóba beülve elirányít a pontos helyszínre, megadja a várható menetidőt, alternatív útvonalakat ad a (főleg budapesti) dugók elkerülésére, sőt felhívja a figyelmet a rendőri ellenőrzésekre és sebességmérésre is! A Parkolás alkalmazás megtalálja, hogy melyik parkolóban vagyok és elküldi a helyes számra az SMS-t a rendszámommal. Helymeghatározáson alapul az IdőjárásRadar is, mely pontos információval szolgál arról, lesz-e eső a közelben.

A Google ingyenes alkalmazásai az irodai megoldások széles tárházát nyújtják, a dokumentumok megosztásától kezdve (Drive), egy ismeretlen nyelvű szöveg megértésén keresztül (Translate), amit akár a mobil kameráján keresztül is lefordít a világ legtöbb nyelvéről, egészen a környékbeli helyek feltérképezéséig (Maps). A Keep rövid listák írására ad lehetőséget, amely helyettesíti pl. egy bevásárló cetli alkalmazását, ráadásul ezek megoszthatók is egymással.

Leginkább tableteken való jegyzetelésre nagyszerű alkalmazás a GoodNotes, mely lehetővé teszi a képekre, dokumentumokra való írást is, így nem vesznek el és egy helyen kezelhetők a különböző feljegyzések. Van, hogy papír alapú dokumentumot kell tovább küldeni, vagy elektronikusan tárolni, erre jó a TurboScan, mely pillanatok alatt lefényképezi, korrigálja és a kívánt formátumba helyezi a papírlapot. A kapott névjegykártyát sem kell egyesével a telefonon rögzíteni, erre való a BRC Pro, mely a lefényképezett névjegykártya adatait felismeri és a névjegyzékbe menti.

A havidíjas Workplace a Facebookhoz hasonlóan működik, a vállalkozás belső kommunikációját támogatja. A Facebookra feltöltött vállalkozások hatékonyan menedzselhetők a Pages Manager alkalmazással, a hirdetések az Ads Manager-rel. Vállalatirányítási és feladatkezelő alkalmazásként is kitűnő szoftver az Asana, mely megkönnyíti a csapatmunkát, a feladatok kiosztását, és az elvégzett munkák követését.

A kommunikáció eszközei az old school megoldásokon túl a csoportos, rövid megbeszélésekre ideális Messenger, vagy bizalmas megbeszélésekre a Signal.

Zenehallgatáshoz rengeteg jó megoldás létezik, kiegészítőként a Shazamot emelném ki, mely az épp hallgatott zenét ismeri fel és igény esetén lementi a telefonra.

Utazásszervezés is rendkívül egyszerű manapság mobillal, az eDreams a legkedvezőbb repülőjegyet, a Booking vagy az Airbnb a kívánt szállást segíti megtalálni, míg a Viator a legjobb helyi programokban asszisztál, a TripAdvisor számtalan utazói értékeléssel segít például egy jó pizzériát választani.”

Az okostelefonon túl

Bár okos eszközök terén még mindig a mobiltelefonunk a mérvadó, ma már rengeteg kiegészítő eszköz egyszerűsítheti az életünket. A Yuzz.it tulajdonképpen egy szuper okos mikrofon: a kütyü egy gombnyomással rögzíti gondolatainkat vagy egy érdekesnek talált helyet, amelyeket a később visszakereshető Yuzz app tárol. Rossz költekezési szokásainktól szabadíthat meg a kiadásainkat vezető Hoot bankkártya, míg a Cashew extra biometrikus védelemmel ellátott pénztárcája nemcsak azt jelzi, ha elhagytuk, de okos rendszere a tolvajoktól is véd. Ma már az otthonunkat is hatékonyabbá tehetjük – erre jók az okos otthonok. S bár nem eszköz, de igen népszerű: a RunAddict alkalmazás a futás során megtett távolságot és időt mérve kedvezményeket biztosít sporttal kapcsolatos felszerelések, szolgáltatások igénybevételére.

Bertalan Melinda
Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.