Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I projektműhely indul az egyetemen

2017. december 12. 12:06
A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.2-15-2016-00054 azonosító számú pályázata nagyléptékű kutatási program megvalósítására nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 1,036 milliárd forint. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a.A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. A megvalósítás futamideje 2017. január 1. - 2020. december 31., de a kutatási programmal összefüggő vállalások és tevékenységek fenntartásának záró időpontja 2025.12.31.

A projekt fő célja, hogy az Egyetem Keszthelyi Kampuszán megvalósuló fejlesztések és kutatási programok a globális klímaváltozás mezőgazdasági és ökológiai kihívásaira adekvát válaszokat adjanak. A jelenkor legmagasabb tudományos és technológiai színvonalat képviselő K+F infrastruktúra eszközrendszerével folytatott genomikai alap- és alkalmazott kutatások fejlesztések révén megoldást kínáljanak a biotikus- és abiotikus stresszekkel szemben rezisztens genetikai alapok létrehozására. Ezen abiotikus stressz tényezők, mint pl. a csapadékhiány, vagy annak eloszlási anomáliái következtében jelentkező szárazság és aszályos periódusok a mezőgazdasági termelés során, vagy az átlaghőmérséklet emelkedése következtében a gazdasági növényekre és állatokra gyakorolt kedvezőtlen élettani hatások. A klímaváltozás generálta biotikus stresszek, mint hazánk klímaövi régióiban korábban nem jelentkező, meleg égövi kártevők; növényi- és állatbetegségek, járványok, paraziták stb. megjelenése. Mindezen kihívásokra a genomikai kutatás eredményeinek gyors- és időben történő alkalmazásba vétele, technológiákba integrálása adhatja meg a megfelelő választ a fenntartható mezőgazdasági termelés és az egészséges természeti környezet egyensúlyának megteremtésével.

A projektben arra is fókuszálunk, hogy genomikai csúcstechnológiák integrálásával a kiváló genetikai anyagokon folyó kutatási programjainknak új tudományos minőséget adjunk, és ezáltal bekerüljenek szakterületük nemzetközi élvonalába. A fejlesztések eredményeként és a támogatásból beszerzésre kerülő K+F anyagok lehetővé teszik, hogy a microarray technológiát és nagy áteresztőképességű genomikai eljárásokat (NextSeq, qPCR) integráljuk a kutatóműhely csoportjainál folyó aktuális élettudományi programokba. Ez a komplex megközelítés új tudományos felismerésekhez, illetve jelentőségük szerint áttörésekhez vezethet kutatási programjainkban.

Az elnyert támogatás elősegíti a Georgikon Kar számos alkalmazottja kutatók, technikusok, laboráns munkahelyének megőrzését, ezen felül lehetőséget termet további 6 új kutató alkalmazására tudományos életpályájuk kiteljesítésére.

vehir.hu
további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 Víztisztításon dolgoztak Víztisztításon dolgoztak A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből. 2019. július 24. 15:39 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.