Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
7°C
2024. március 19. József
Veszprém
7°C

Bolygóközi barangolás az aluljáróban

2017. december 17. 4:25
Elkészült a veszprémi galaxis útikalauz stopposoknak, avagy mostantól naprendszeren kívüli bolygók ihletésére készült képzőművészeti alkotások között sétálhatunk az utcagalériában.

Csütörtökön nyílt meg a Szilágyi László Utcagaléria legújabb Goldilocks zone című kiállítása, amely nyolc képzőművész munkáját mutatja be a Művészetek Háza Veszprém országos képzőművészeti pályázatának legjobbjaiból. A pályázatra közel 100 alkotó több mint 200 művet nyújtott be.

A tárlat és a pályázat címét is adó Goldilocks zone játékos utalás az űrbéli kutatásokból ismert extraszoláris, vagy exobolygókra és az azok körüli lakhatósági zónára, mely a művészet eszközeit felhasználva többszörös jelentésre tehet szert.

Az exobolygókról, azaz a naprendszerünkön kívüli, vagyis idegen csillagok körül keringő bolygókról már Giordano Bruno is elmélkedett a reneszánszban, aki úgy vélte, minden csillag köré tömörülnek lakható bolygók, de létük még évszázadokon át csak tudományos feltételezés volt. A csillagászok ugyan általában hittek bennük, gyakoriságukat és hasonlatosságukat a Naprendszer bolygóihoz teljes homály fedte, és később is inkább csak a sci-fi műfajában foglalkoztak velük. Az első megerősített felfedezéseket aztán az 1990-es évek elején tették.

Ennek kapcsán merült fel az ún. lakhatósági zóna fogalma is, mely azt a tartomány jelöli egy csillag körül, amely megfelelő csillagtávolságban van ahhoz, hogy az itt keringő égitesteken tartósan jelen lehessen a folyékony víz, az általunk ismert élet nélkülözhetetlen feltétele. A lakhatósági zónát a tudósok a 70-es évektől Goldilocks zone-nak is nevezik: az elnevezés egy régi gyerekmeséből származik (magyarul Az aranyhajú lány és a három medve címen ismert), ahol az aranyhajúnak választania kell különböző dolgok közül, elutasítva a szélsőségesen nagyot, vagy a túl forrót, esetleg a nagyon hideget, és megállapodnia annál, ami pont megfelel.

Áfrány GáborÁfrány Gábor

Az exobolygók és a lakhatósági zóna körül még mindig rengeteg a megerősítésre váró elmélet, így aztán rengeteg elképzelés születhet arról, valójában hogyan is festhet az élet ezeken az égitesteken. Sok tudós – és a sci-fi szerelmesei – legalábbis hiszik, hogy ezek a helyek is rendelkeznek fejlett technológiával és intelligens létformával – ahogy arra Áfrány Gábor, a Művészetek Háza munkatársa rámutatott a kiállítást megnyitó beszédében, felidézve a csillagászati kutatásokat és filozófiai nézeteket Douglas Adamstől kezdve Ptolemaioszon és Kopernikuszon át Ray Kurzweil A szingularitás küszöbén című könyvéig és a NASA mesterséges intelligenciával kapcsolatos legfrissebb kutatásaiig.

A pályázat művészei pedig éltek is a lehetőséggel, hogy a fantáziát segítségül hívva gondolkodjanak és alkossanak a galaktikus felfedezésekről. Van, aki hagyományosabb elképzeléseket alkotott, más egészen absztrakt világokat rajzolt meg, ahol pandák bámulnak egy nőt. A képzelet mindenesetre bizonyosan meglódul a nyolc alkotó, Debreczeni Imre, Farkas Imre, Hecker Péter, Karácsonyi László, Lichner Barbara és Lisányi Endre, Oberfrank Luca, Süveges Rita és Martin Henrik munkái nyomán – utóbbi egyébként a pályázat fődíjasa is.

Az Utcagalériában látható műveknek folytatása is érkezik majd: jövőre a Művészetek Házában a képek eredetijei (festmények, installációk, számítógépes rajz) mellett a többi pályamű is megtekinthető lesz majd.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.