Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Megint ugyanaz a karácsonyi lemez

2017. december 15. 14:06
Mindjárt itt a karácsony, a rádióban már novembertől hallani lehet a megunt ünnepi slágereket. Plazában, tévében, rádióban, az utcán csak ezeket hallhatjuk. Minden évben ugyanazok a dallamok, talán egy kis változtatással. Vajon miért van ez?

Nem szoktam túlzásokba esni, és nem kezdek el novemberben már karácsonyi dalokat hallgatni. Viszont elkerülni sem tudtam, hiszen bárhova mentem mindenhol legalább egyszer felcsendült minimum egy karácsonyi dal az elmúlt másfél hónapban.

Így történt akkor is, mikor testvéremmel utaztam, és a rádióban a mindenki számára ismert, és megkockáztatom azt mondani, hogy a közkedvelt Last Christmas egyik feldolgozása szólalt meg. Én egy nagyot sóhajtottam, majd a bennem megfogalmazódott kérdés végül nem az én számból hangzott el, hanem testvéremtől:

„Miért ugyanazok a karácsonyi dalok szólnak már évek óta? Senki nem tud írni manapság egy új karácsonyi slágert?”

Ami a feldolgozások nagy számát hajtja, hogy elég sok karácsonyi dal közkincsnek számít, azaz nem kell fizetni a feldolgozásért senkinek, engedélyt sem kell kérni.

Vannak olyan előadók, akik a feldolgozások mellett saját karácsonyi dalokkal a zenelejátszási slágerlisták előkelő helyére kerültek. Ilyen volt például a fiatalok nagy kedvencének Justin Biebernek a Mistletoe című dala is.

Valamilyen okból kifolyólag minden évben tucatnyi énekes(nő) gondolja úgy, hogy karácsonykor egy ünnepi CD-t ad ki, abban reménykedve, hogy az ő előadásában a "Santa Claus is Coming to Town" úgy fog hangozni, mintha még sosem hallottuk volna az unalmassá vált karácsonyi dalt. Ebben az évben Sia csomagolta karácsonyi papírba legújabb dalait, és még az is lehet, hogy 20 év múlva ezek egyikét nevezhetjük a karácsony sláger dalának.

Ám mégis furcsa hiányérzetünk támad, ha nem halljuk minden évben a megszokott dallamokat. Az Independent egy cikkében olvashatjuk, hogy idén kísérletet tettek arra, hogy megállapítsák, melyek a legnépszerűbb karácsonyi dalok. Összeállítottak egy táblázatot, amiben többek közt azt elemezték, hányszor játszották az ünnepi időszakban az adott számot, hallgatták meg a neten, vagy töltötték le. Természetesen az eredmény úgy teljes, ha 2007-től nézik az adatokat, ugyanis ekkortól már a letöltéseket is meg lehet számolni, ráadásul könnyű megnézni az eredményeket olyan oldalakról is, mint a Spotify vagy az iTunes.

A számítások alapján könnyedén szerezte meg az első helyet Mariah Carey örökzöld slágere, az "All I Want For Christmas Is You". Így ez lett a legjobbnak ítélt karácsonyi dal az Egyesült Királyságban.

Persze mindenkinek más az ízlése, és lehet, hogy neked nem ezek a kedvenc karácsonyi slágereid, de ha mégis, akkor ezentúl könnyebb megmagyaráznod az ismerőseidnek, miért játszod le a karácsonyt megelőző hetekben akár több százszor is valamelyiket.

Mindenesetre akár a régi slágereket, akár mai, vagy nem olyan ismert dalokat hallgatunk, a karácsony nem telhet el karácsonyi dallamok nélkül.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.