Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

És lőn világosság?

2017. december 17. 5:56
Miközben az ünnepi időszakban Veszprém is egyre fényesebb, a helyzet iróniájaként a közvilágítás időnként hagy maga után némi kívánnivalót. Utánajártunk, mikor érkezhet megoldás a problémára.

Olvasónk, Adrienn fordult hozzánk azzal a panasszal, hogy a Jutasi út környékén egyre rosszabb a közvilágítás a hajnali órákban: a lámpasor az út egyik oldalán ég csak, a másik rész kivilágítatlan, a lámpák fénye elavult. Ez pedig lassan az autósokra és a gyalogosokra nézve is egyaránt veszélyes helyzeteket szül.

A problémával kapcsolatban, és hogy vajon mikor várható minőségi javulás az ügyben, megkerestük az önkormányzat Városüzemeltetési Irodáját, ahol jelezték, hogy ők is észlelték a problémát. Mi több, nem is egyedülálló esetről van szó: nem csak a Jutasi úton, de sajnos a város egész területén bőven „nagykorúnak” számítanak a lámpatestek, így ideje lenne a cseréjükre.

Ez ugyan a Haszkovó egy baleset idején, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, a közvilágítás itt is akadozik /Fotó: archívEz ugyan a Haszkovó egy baleset idején, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, a közvilágítás itt is akadozik /Fotó: archív

A helyzet viszont ennél komplikáltabb. A lámpatestek tulajdonosa az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., „sajátos jogi helyzet azonban, hogy ezek karbantartása, üzemeltetése az önkormányzat feladata. A tulajdonosnak továbbá a korszerűsítésre vonatkozó kötelezettsége sincs, így az is az önkormányzatra hárul” – tudtuk meg Melich Antal közműkezelési ügyintézőtől.

A városvezetésnek régóta dédelgetett álma, hogy az elavult lámpatesteket korszerű, energiatakarékos eszközökre cseréljék, amivel a megvilágítás minőségén is javíthatnának, valamint az üzemeltetési költséget is csökkenteni tudnák. Ám egy ilyen beruházás jelentős költséget róna az önkormányzatra, aminek a fedezetét egyelőre nem tudták biztosítani.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az ügyben nem fog történni semmiféle előrelépés, a városvezetők dolgoznak a megoldáson: „Jelenleg az önkormányzat egy konzorcium tagjaként energia modernizációs projektet kíván megvalósítani. Amennyiben a pályázat sikeres lesz, reményeink szerint 2 év múlva sor kerülhet a város területén a közvilágítás korszerűsítésére” – tette hozzá Melich Antal.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.