Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösségben gondolkodni - a sikeres Veszprém kulcsa

2017. december 20. 10:32
Rendhagyó, ám hagyományteremtő évértékelő rendezvényt tartott Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata kedd este a Hangvillában. Kiderült, hogy a város az első helyen áll, ami a legélhetőbb megyei jogú városokat illeti. A rendezvényen jelen voltak a veszprémi cégek, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények vezetői.

"Veszprém sikeres évet tudhat maga mögött, de az előttünk álló 2018-as év is tartogat számos lehetőséget a megújulásra."

Porga Gyula évértékelő beszédében elmondta, a rendhagyó ám hagyományteremtő rendezvénnyel céljuk, hogy közösségként értékeljék az évben elért sikereket, és együtt nézzenek a rájuk váró feladatok elébe.

Egy felmérés során a megyei jogú városokhoz tartozó járások fejlettségének viszonylatában az infrastruktúra fejlettségét, vállalkozói adottságokat, szociális támogatásokat figyelembe véve Veszprém a győri járás után a második legfejlettebb járási térség Magyarországon.

Porga Gyula tartott évértékelő beszédet kedd este a HangvillábanPorga Gyula tartott évértékelő beszédet kedd este a Hangvillában

A polgármester előadásából megtudtuk, hogy Veszprém a tizenötödik legnagyobb megyeszékhely, s a tizenegyedik legerősebb gazdasággal rendelkező magyar város. A legdinamikusabban fejlődő városok sorában a negyedik helyet foglaljuk el. Az öregedési rátában mutatja a város a legnagyobb gyengeségét, ám országos szinten a legelső helyen állunk a képzettség tekintetében.

Porga Gyula beszédében kiemelte, hogy ezen eredmények alapján Veszprémnek a jövőben azokat a tényezőket kell megerősítenie, ahol korábban gyengébben teljesített. Valamint továbbra is feladatának gondolja a város, hogy a fiatalokat marasztalja és visszacsalogassa Veszprémbe.

A város éves költségvetése alapján a központi forrás, mely a pályázati támogatásokat is magában foglalja, összesen 27%. Tervezetten a bevételek 70%-t működésre 30%-t pedig beruházásra fordították volna, ám az utóbbit sikerült növelni. "A város próbál a lakosságának és a környékbelieknek a tervezettnél mindig többet nyújtani"- mondta.

A rendezvényen jelen voltak a veszprémi cégek, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények vezetőiA rendezvényen jelen voltak a veszprémi cégek, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények vezetői

Fontos, hogy a város nemcsak működik, hanem fejlődik is. Az Európai Uniós támogatások mellett a városnak lehetősége volt önerőből megvalósuló fejlesztésékre is, mely számos városi intézmény megújítására és beruházásra irányult.

A Modern Városok Program és a Zöld Város Program mellett a tervezett fejlesztések közlekedési fejlesztéseket, óvoda felújításokat, az egészségügyi alapellátás fejlesztését és a sport infrastrukturális fejlesztését foglalja magában.

Porga Gyula évértékelő beszédének a végén bejelentette, Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa versenyre hivatalosan is beadta a pályázatát.

A polgármester meggyőződése szerint Veszprém képes nem csak a magyarországi városok közt helyt állni, hanem európai megmérettetésben is jól tud szerepelni. "Ezt csak akkor tudja a város elérni, ha nemcsak a közigazgatási határain belül, hanem térségben és egy közösségként tud gondolkodni"- zárta beszédét.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.