Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zongora első karácsonya

2017. december 22. 9:39
Ünnepi muzsikát hallhatott a közönség csütörtök este a Hangvillában. Főszerepben a januárban vásárolt Steinway zongora volt. Fellépett Veszprém Város Vegyeskara, a Mendelssohn Kamarazenekar és vendégként az Arabesque Balett Stúdió táncosai, Viktoria Podolszkaja vezetésével.

A Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület adományozóinak, illetve támogatóinak jóvoltából a két és fél éves adománygyűjtő munka, számos jótékonysági akció, megrendezett koncertek és kiállításoknak köszönhetően januárban sikerült megvásárolni a Steinway & Sons koncertzongorát. A város és a Hangvilla így egy nemzetközi színtű, prémium minőségű hangszerhez jutott. A Veszprémbe érkezett Steinway & Sons zongora egyedülálló játéktechnikájával állandó főszereplője a koncertpódiumoknak. Ezen az estén Réti Balázs, Balog Zsolt, Golarits Flóra és Józsa Eleonóra zongorajátékát hallhatta a közönség.

Veszprém Város VegyeskaraVeszprém Város Vegyeskara

Az Erdélyi Ágnes által vezényelt Veszprém Város Vegyeskara előadásában hallható gregorián dallamok (Veni, veni Emmanuel, O mysterium ineffabile stb.) egyszerű ünnepélyességétől eljutottunk a késő romantika érzelmességéig. Többek között Bach, Mozart, Liszt, Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség. Liszt Ferenc Karácsonyfa című zongoraciklusát négykezes változatban adta elő Golarits Flóra és Réti Balázs.

Hegedű és zongora együttHegedű és zongora együtt

Mozart Variációk egy gyermekdalra című művét a nálunk "Hull a pelyhes fehér hó"-ként ismert gyermekdalra komponálta, így az esten ez mindenkinek ismerős lehetett, Balog Zsolt bravúros zongorajátéka során. A zongoraművek sorát egy átirat, Csajkovszkij Diótörő balettjének részlete, a Hópelyhek keringője zárta. Ebben közreműködtek az Arabesque Balett Stúdió kis táncosai is. A zongorajáték és az énekkar is végig jól kiegészítette egymást.

Arabesque Balett Stúdió táncosaiArabesque Balett Stúdió táncosai

A második részben Mozart muzsikája szólt, főszerepben a Kováts Péter vezényelte Mendelssohn Kamarazenekarral. Az 1782-ben Bécsben komponált Á-dúr zongoraverseny után két ifjúkori salzburgi ének-zenekari motettát hallhatott a közönség.

A Mendelssohn Kamarazenekar és Réti BalázsA Mendelssohn Kamarazenekar és Réti Balázs

A Sancta Maria, mater Dei egy hajlékony, finomsággal teli Mária-himnusz, a Te Deum pedig sokszínű, örömteli hálaadás. A Mendelssohn Kamarazenekar előadásában közreműködött Réti Balázs zongorajátékával és Veszprém Város Vegyeskara is.

Tokos Bianka
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.