Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Abból lesz költő, akinek sok verset olvasnak

2018. január 18. 20:53
A Művészetek Háza hagyományos, ez évben az első Olvasólámpa című irodalmi rendezvényének ezúttal Szabó T. Anna író, költő, műfordító volt a vendége csütörtök este a Dubniczay-palotában. Beszélgetőtársa Éltető Erzsébet, irodalmár volt.

Az Olvasólámpa című rendezvény célja, hogy kortárs költők műveit azok szerzői tolmácsolják az olvasók felé. A felolvasás pedig beszélgetés mentén halad, aminek elején rögtön ki is derül, hogy Szabó T. Anna szülei egy ideig Veszprémben éltek, így a költőnő gyakran járt a városban.

Szabó T. Anna hamar közli is a felolvasáshoz való viszonyát: azt mondja, szerencsés az a gyermek, akinek felolvasnak, s megfigyelése addig is eljut, hogy akinek sok verset olvasnak, abból költő lesz, akinek több prózát, abból író - erre jó példa a saját és férje, Dragomán György esete.

Szabó T. Anna felolvas legkorábbi művéből, A madárlépte hó című verseskötetből, de eljutunk a "legfrissebb műig", ami még meg sem jelent, így a közönség megismerkedhet A vers éjszakája című esszével is, amely majd egy nemsokára megjelenő kötet része lesz. A felolvasások között pedig Éltető Erzsébet kérdez, s világít rá ennek a lírának a mozgatórugójára. Szabó T. Anna közel érzi magához Szabó Lőrinc világlátását, érzékiségét, egyre inkább észreveszi József Attila hatását művein. Elmondása szerint állandóan az objektivitás-szubjektivitás között mozog, erős képiség jellemzi líráját, s fontos számára a dallam - anélkül nem tud írni.

A költő 1987-ben hagyta el Erdélyt családjával, ezért a diktatúra, a szorongás érzése, "hatása" jelen van műveiben is. Elmondása szerint addig nem vette észre, milyen sok szöveghelyen említi, írja meg Kolozsvárt, amíg el nem kezdte olvasni, s most egybegyűjteni régebbi műveit. Felolvas a Senki madara című műből, amely egy emelkedett hangon megírt szerelmi próza, majd a Töréstesztből, amelynek novelláit - elmondása szerint - a fájdalom, a harag, az indulatosság ihlette.

Az Olvasólámpa irodalmi rendezvény legközelebb ősszel lát vendégül egy írót, költőt.

Tokos Bianka
Domján Attila
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.