Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Push up melltartó - egy látványos találmány

2018. január 24. 13:45
A melltartó a történelem során nem mindig szolgálta azt a célt, hogy maximálisan kiemelje, és jó formában jelenítse meg a kebleket. Mondhatni, igencsak szerencsések vagyunk a mai változatokkal.

Az első változat az atlétáknak készült?

Az ős-melltartót római mozaikokról ismerjük, és nem teljesen egyértelmű, kinek és mi célt szolgált, de a tudósok arra jutottak, sportolásnál használhatták ezt a szalagmelltartót (strophiumot). Érdekes, hogy eszerint a sport célú fehérneműt hamarabb feltalálták, mint a normál kebeltartót. A középkorban csak homályos utalások vannak erre a ruhadarabra, hiszen minden, ami a szexualitáshoz kapcsolható, a tiltott zónába tartozott.

Hosszan lehetne értekezni a fűző fejlődéséről, amely néha fel-, néha lenyomta, de mindig összeszorította a női kebleket. A különálló, melltartószerű fűző-felsőrészt, amely a két kebelnek már külön teret biztosított, és amit az 1880-as években találtak fel, nem véletlenül ajánlották azoknak, akiknek fizikai deformációt okozott a normál fűző.

Coco Chanel bőven megelőzte a korát

A huszadik század már nagyobb szabadságot adott az öltözködés terén. Igaz, az alsóbb társadalmi osztályból származó Coco Chanel még ‘megkapta a magáét’ a jobb körök hölgyeitől, amiért elhagyta a fűzőt.
Az anyagok, techikák fejlődése lehetővé tette, hogy a keblet megtartó és formáló fehérneműk alakuljanak ki. A melltartó kifejezést először a Vogue magazin írta le 1907-ben.

Amikor a látványosabb keblek jöttek divatba - a negyvenes-ötvenes években -, a tervezők leleménye abban merült ki, hogy kúpokat terveztek, melyek elálltak a valós mellektől. A férfiaknak mindenesetre tetszett a ‘bullet bra’.

De az a darab, amelyik növelte a méretet, és egyben megmutatta a keblet, azaz némi valós képet is adott, csak jóval később alakult ki.

A push up melltartó trükkje abból áll, hogy alulról és két oldalról is támaszt és ezzel kiemel. Azoknak is dekoltázst varázsol, akiknek ez enélkül nem volt lehetséges, így ezt a modellt a hölgyek is kedvelik.

Minél természetesebb, annál jobb

Mivel a push up rugalmas anyagból van és tökéletesen illeszkedik a testhez, ezáltal kényelmes, lehetővé teszi a szabad mozgást. Ha valaki szilikonkeblek ‘készíttetésén’ gondolkodik, lehet, hogy jobban jár, ha beszerez egy ilyen fehérneműt, mivel ez két mérettel is nagyobbnak láttatja természetes adottságait.
A legújabb verziók teljesen természetes hatásúak, nem dudorodnak ki olyan mesterkélten, mint a régebbi melltartók. Mivel alkalmi ruhákhoz gyakran veszik fel ezeket a szép dekoltázst varázsoló darabokat, nem ütnek át a vékony anyagon sem; érdemes varrás nélküli verziót választani.
Ha a leglátványosabb hatásra vágyunk, választhatunk push up balconette változatot, amely felső részen levágottabb, azaz kisebb kosárrészű.

A széles mellkasúakat kisebbnek mutatja

Mikor nem érdemes push upot hordanunk? Ha amúgyis plus size kebelmérettel rendelkezünk, felesleges ezt a testrészt feltolva és összenyomva még jobban kiemelni.
Erősen ajánlott viszont azoknak a befelé nyomó melltartó, akik széles mellkassal rendelkeznek: optikailag szépít, mivel összefog.
Akiknek szűk a mellkasa - kb. 75 centi alatti a mellkas kerülete - azoknak még szűkebbnek fogja mutatni a felsőtestét ez a ruhadarab. Vékony, pici nőknek tehát nem harmonikus testformát hoz létre, furán mutat csontos mellkasú lányokon is.
Annak ad legtermészetesebb módon pluszt a push up, aki egy kicsit dúsabb, puhább alkatú: így csak egy kicsit ráerősít a melltartó a dekoltázsra. Ám egy biztos, kebel téren mindenkit erősít - ha éppen erre van szükségünk.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.