Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jövő otthonai – Biztosan bezárja ezt az ablakot?

2018. január 30. 4:00
Ma még drága és körülményes az okosotthon, de a legnagyobb számítástechnikai és háztartásigép-gyártó cégek dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon.

Amikor reggel megszólal az ébresztőóra, a redőny automatikusan felhúzódik. Mire kiérünk a konyhába, a kávéfőző már elkészítette a friss feketét, pont úgy, ahogy szeretjük. Ha megreggeliztünk (a hűtő emlékeztet, hogy lassan elfogy a margarin, és megkérdezi, hogy hozzáadja-e a bevásárlólistánkhoz), nyugodtan elindulhatunk dolgozni. A lakás érzékeli, ha senki nincs otthon, és takarékra kapcsolja a fűtést, valamint lehúzza a redőnyt, hogy ezzel is egy plusz szigetelő réteget vonjon az ablakok elé.

Egy alkalmazáson keresztül bármikor, bárhonnan leolvashatjuk a villany-, gáz- és vízórát, az app pedig figyeli, ha az üres lakásban valami túl sokat fogyaszt, és azonnal értesít minket, ha csőtörés van, vagy nem zártuk el a gázcsapot. A telefonunk GPS-ének köszönhetően a lakás észreveszi, ha hazafelé tartunk, és felkészül, hogy az előre megadott hőfok és páratartalom várjon minket otthon. Nyáron a rendszer nem csak a légkondival tudja szabályozni a lakás hőmérsékletét: ha egy szobában túl meleg van, automatikusan szellőző állásba nyílik az ablak, és az sem baj, ha közben egy váratlan nyári zápor érkezik, ebben az esetben az összes ablak rögtön becsukódik.

De ezek csak a legbénább, előre programozott vagy távirányítással működtethetőfunkciók. Mert az igazi biznisz a mesterséges intelligenciákban lesz – nem véletlen, hogy az autóipartól a mezőgazdaságig szinte minden területen milliószámra öntik a dollárt a kutatásokba.

Hogyan működhet ez a valóságban? Erre kiváló példa az a rendszer, amit a Facebook-alapító Mark Zuckerberg álmodott meg. Virtuális asszisztense például figyelmezteti, ha felébredt a kislánya, felismeri és beengedi a látogatóba érkező barátait, rokonait. Aki Markhoz hasonlóan beszélgetni szeretne a lakásával, az egyébként megteheti: hangalapú otthonvezérlő rendszert az Amazon és a Google is készít.

Hogy mikor válik az okosotthon luxusból hétköznapi valósággá? Nem mostanában, de az szinte biztosra vehető, hogy a következő évtizedben egyre többféle okos eszköz terjed el a magyar háztartásokban is.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.