Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

LMP: Új szemléletet kell meghonosítani a hulladékgazdálkodásban

2018. február 1. 16:20 // Forrás: LMP
Az egy héttel ezelőtti veszprémi közgyűlésen Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő korábbi indítványa alapján szerepelt napirenden egy tájékoztató hulladék újrahasználati központ létrehozásának lehetőségéről. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az LMP önkormányzati képviselője.

Mint mondta, Veszprémben van nyitottság a témára, de nehezíti az előrelépést, hogy a jelenlegi szolgáltatási díj nem tartalmazza az újrahasználati központok létrehozását, és üzemeltetését sem, így létrehozására, működésére jelentős anyagi forrásra lenne szükség.

"Az Észak- Balatoni hulladékgazdálkodási rendszerben az ÉBH Nonprofit Kft. a közszolgáltató. A hulladékgyűjtésben és a szállításban közreműködő társaság a „VKSZ” Zrt. leányvállalata a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. A szolgáltatási feladatok ellátásáért az „NHKV” Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szolgáltatási díjat fizet a közszolgáltatónak, és rajtuk keresztül a közreműködőnek. Az pedig közismert, hogy az NHKV Zrt. színrelépése óta a finanszírozással országosan problémák vannak. Nemhogy fejlesztésekben gondolkodhatnának a szolgáltatók, hanem feladataik végrehajtásához sem mindig kapják meg időben a szükséges forrást".

Mint mondta, az LMP programja egyértelműen fogalmaz: új szemléletet kell meghonosítani a hulladékgazdálkodásban. Amit eldobásra ítélünk, legyen az élelmiszer, pillepalack, papír vagy más, az előállításakor jelentős anyag- és energiabefektetéssel járt, de hulladékként történő kezelése, tárolása is sokba kerül.

"Ezért a hulladékgazdálkodásban a hangsúlyt elsősorban arra helyezzük, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, másodsorban pedig az újrafeldolgozásra és újrahasznosításra. Arányos teherviseléssel (szemétdíj) ösztönözzük a megelőzést, termék- és betétdíjas rendszert vezetünk be minél több területen, a szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás számára megfelelő infrastruktúrát alakítunk ki, lerövidítjük a szemétszállítás útvonalait, felszámoljuk a túlközpontosítás következtében kialakult kaotikus állapotokat. Támogatjuk, de meg is követeljük a minimális anyag- és energiaigényű, lebomló, újrahasznosítható csomagolási megoldások elterjesztését."

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.