Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Könyv a könyvekről

2018. február 3. 4:00
Bemutatták Koncz Pál: Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18–20. században című kötetét csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Jakab Réka által szerkesztett kötet Koncz Pálnak (1951–2015), a Laczkó Dezső Múzeum egykori restaurátorának egybegyűjtött szakmai életművét tartalmazza. A nagyszámú érdeklődő előtt bemutatott könyvet dr. Horváth Gergely Krisztián történész ismertette.

– Keserédes alkalom ez. Édes, mert egy gyönyörű új kötettel gazdagodtunk, és keserű, mert Koncz Pál már nem lehet közöttünk – fogalmazott a történész, rámutatva: a könyv éles példája annak, hogy a papírmívesség nemcsak történelmi téma Veszprém megyében, hanem élő hagyomány is. Mint mondta, Koncz Pál nemcsak kiváló restaurátor, hanem kiváló történész is volt. Szemlélete, hogy a tárgy történelmi rétegek hordozója, abból a tárgyon túlmenő következtetéseket lehet levonni.

A Veszprém megyei könyvtörténet megírása egyszerre izgalmas és nagyon hálátlan feladat volt, olyan, mintha valaki nemcsak kirakni szeretné a puzzle-t, de előbb a darabkákat is meg kellene találnia. Ennek oka, hogy a megye feudális iratanyaga nagy hányadában elpusztult. Koncz Pált a könyv érdekelte, a papír gyártásától a fellelhető példányok megtalálásáig minden mozzanat iránt gyermeki kíváncsisággal viseltetett.

Kutatásának origója a vízjelek kutatása volt, ebből kiindulva térképezte fel egy-egy könyv vonzáskörzetét. Koncz Pál tökéletesen ismerte a könyvészeti-kötészeti szaknyelvet. A könyvben valamennyi ábra és rajz a saját keze munkája, bármit fel tudott skiccelni, rajzai első próbálkozásra is közölhetőek.

Munkájában a szerző felvázolja a megye papírmalmainak történetét, azok működését, a bérlők kapcsolatrendszerét, megrendelőit. Ezeken keresztül holisztikus képet ad a feudális társadalmi berendezkedésről, és közben mégis figyel a részletekre.

A könyvkötőkről először 1992-ben készített tanulmányt, melyben az egyes kötésformák mesterekhez kapcsolásával, a szerszámkészletek történetével és a könyvek piacának feltérképezésével foglalkozott. A restaurátor, kutató-történész munkáját a nyomozói logika kíséri végig. Igyekszik családtörténeti környezetbe helyezni a könyvkötőket: kik voltak azok, akik erre a szakmára adták a fejüket?

Koncz Pál tanulmánykötetéből minden részletre kiterjedően tárul elénk megyénk könyvművészetének története.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.