Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az okosan vitatkozó pároknak nagyobb az esélye a boldog kapcsolatra

2018. február 14. 15:38 // Forrás: mti
Az okosan, hatékonyan vitatkozó pároknak tízszer nagyobb esélyük van egy boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik a szőnyeg alá söprik a kényes témákat - állítják egy csaknem ezer felnőtt megkérdezésével végzett felmérés készítői.

Joseph Grenny, a Crucial Conversations című amerikai könyvsiker társszerzője szerint sokan tévesen úgy vélik, hogy az érzékeny témák megbeszélésének kikerülésével megússzák a veszekedést és ezzel kifejezetten jót tesznek a párkapcsolatuknak - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján.

"A legnagyobb hiba azonban, amelyet a párok elkövetnek, az éppen a kikerülés. Érzünk valamit, de nem mondunk semmit. Legalábbis addig, amíg már nem bírjuk tovább" - mondta Grenny. Hozzátette: "azért hajlunk arra, hogy elkerüljük az ilyen típusú párbeszédeket, mert tisztában vagyunk a kitárulkozásunk kockázataival, ugyanakkor fogalmunk sincs róla, hogy a hallgatásunk milyen kockázatokkal járhat. Hajlamosak vagyunk csak az azonnali és nyilvánvaló kockázatokat mérlegelni, anélkül, hogy figyelembe vennénk a döntésünk hosszú távú hatását az intimitásra, a bizalomra és az összhangra".

A megkérdezettek közül minden öt emberből legalább négy mondta, hogy a szegényes kommunikáció szerepet játszott a korábbi kapcsolatainak felbomlásában. A válaszadók fele pedig egyenesen a szakítás meghatározó okaként nevezte meg a nem megfelelő kommunikációt.

Grenny szerint ugyanakkor a válaszadók elenyésző százaléka gondolta magát a felelősnek azért, ha egy párbeszéd nem alakul fényesen. "A legnagyobb nem tudatos hiba, amelyet a párok elkövetnek, hogy nem vállalnak felelősséget az érzelmeikért. Úgy gondoljuk, hogy mások felelősek azért, ahogy mi érezzük magunkat - és nem vesszük észre a saját szerepünket az érzéseinek alakulásában. Ezért van az, hogy amikor megvitatjuk a problémáinkat a szeretteinkkel, akkor gyakran szemrehányást teszünk nekik és védekezésre késztetjük őket".

Grenny szerint a szex, a pénzügyek és a zavaró szokások megvitatása a három legkényesebb téma a párok számára. "Egy kapcsolat sikerességét az érzékeny témák megvitatásának módja határozza meg" - összegezte az író, hozzátéve, hogy az igaz szeretet munkát igényel.

A szakemberek szerint ahhoz, hogy a párok okosan vitatkozzanak arra van szükség - többek között -, hogy a felek rendezzék a gondolataikat, először koncentráljanak a tényekre, kerüljék a vádaskodó, ítélkező hangnemet, legyenek tapintatosak és őszinték, és nyitottak a partnerük véleményével szemben, hogy a saját nézeteik is megértő fülekre találjanak.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.