Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe

2018. február 15. 12:48 // Forrás: mti, vehir
Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete.

Az Európai Bizottság (EB) szakértői a napokban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak - közölte csütörtökön Budapesten Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Zupkó Gábor, az EB magyarországi képviseletének vezetője.

Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke bejelentette: a bírálók Debrecen, Győr és Veszprém a pályázatát választották ki.

A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

Fotó: Facebook (Veszprém EKF 2023 pályázó hivatalos oldal)Fotó: Facebook (Veszprém EKF 2023 pályázó hivatalos oldal)

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: EKF projekt jó példája annak, hogy az Európai Unióban a mindennapi viták mellett a legfontosabb kérdésekben egyetértés van. Például abban, hogy az erős nemzeti identitást kiegészíti egy európai identitás, amelynek egyik legfontosabb pillére a kulturális örökség - mutatott rá.

Káel Csaba, a testület elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a bizottság tizenkét tagja közül csak kettő volt magyar, a pályázat így arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a hét magyarországi település egy nemzetközi grémiummal ismertesse meg kulturális értékeit.

„Óriási lehetőség Veszprém és a Bakony-Balaton régió lakói számára, hogy a közösen beadott pályázatuk a döntőbe jutott. Örömmel tölt el, hogy a szakmai zsűri is meglátta a Veszprém 2023 pályázatban rejlő lehetőségeket. Már holnaptól folytathatjuk azt a munkát, amely a javaslatok részletes kidolgozása mellett olyan megoldásokat kínál a térségnek, amelyek a szezonalitásból adódó kihívások orvoslásával, munkahelyek teremtésével, s így az elvándorlás folyamatának mérséklésével, a tehetséges fiatalok megtartásával javítja a térség életminőségét.” – mondta Porga Gyula a bejelentést követően. Veszprém polgármestere hozzátette: „Mind magam, mind kollégáim nevében gratulálok a döntőbe jutott további városoknak, Debrecennek és Győrnek, és sok sikert kívánok nekik a további felkészülésükhöz.”

A polgármester szerint ez egy olyan verseny, ahol függetlenül attól, hogy az év végén mely városnak ítélik oda az EKF 2023 címet, minden pályázó nyer. Éppen ezért még azok a városok is győztesek, akik csak az első fordulóig jutottak, hiszen az előkészületi munkák során olyan városfejlesztési programot dolgoznak ki a települések, amelyek infrastrukturális fejlesztésekkel, a civil élet fejlesztésén keresztül, a kevésbé aktív közösségek bevonásával, élettelibb társadalmi és kulturális életet biztosítanak polgáraiknak. Ez pedig minden érintett település gazdagodását jelenti.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy egy város és egy régió közösen pályázik az EKF címre. A közös pályázat a több lehetőség mellett egy jelentős kihívás is, hisz az összes érintett település együttes érdekeit és elképzelését kell figyelembe venni és összehangolni. A hónapok óta tartó párbeszéd és az együttműködés eredményeképpen azonban olyan magas színvonalú pályázati anyag született, amelyet a zsűri is értékelt és érdemesnek talált továbbfejleszteni.

Porga Gyula hozzátette: „Szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni mindazon helyi szakembereknek, művészeknek, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanács tagjainak, civil szervezetek képviselőinek, - a lakosságnak, és az előválasztási ülésen résztvevő prezentáló csapatnak, hogy időt és energiát fordítottak a pályázat összeállítására. Továbbá köszönöm az EKF 2023 Veszprém Nagyköveteinek és nemzetközi partnervárosainknak, hogy kezdeményezésünket tiszta szívvel támogatták, s így ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a térség lakói boldogabb jövő elé nézzenek.”

EKF
vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.