Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Elismerés a keveseknek, akik kitartanak

2018. február 16. 3:00
Egyre kevesebb az ápoló az egészségügyben, pedig az ellátás stabil működésének alapját ők adják. Péntek délelőtt, a magyar ápolók napján őket díjazták a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Negyedik alkalommal köszöntötték idén a megye ápolóit Kossuth Zsuzsanna, az 1848-49-es szabadságharc tábori kórházi főápolónőjének születésnapjához közeledve.

Dávid Gyula, Horváth FerencnéDávid Gyula, Horváth Ferencné

Dr. Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntőjében az elmúlt napokban felrebbent álhírek ellenére igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy nagyon sok nem várt pozitívumnak is örülhet a kórház. „Jelentősen emelkednek az ágazatban az ápolói bérek, a kórház és az Európai Unió Kohéziós Alapja, valamint Magyarország költségvetésének közös támogatásával sikerült fejleszteni az orvos-nővérszállót, a minisztériumnak köszönhetően pedig pályázaton keresztül további 400 millió forintos támogatást nyertünk továbbképzésekre és humánerőforrás-fejlesztésre, hogy kollégáink még magasabb szinten és jobb minőségben láthassák el feladataikat. Azt gondolom, mindez folyamatos biztatás arra, hogy kívülről is elismerik a munkánkat” – fogalmazott. Az igazgató hozzátette: bár a rendszerben minden elem nagyon fontos, az ellátás magját mégis csak az ápolók és az ő stabil működésük adja.

Az ünnepségen beszédet mondott Horváth Ferencné ápolási igazgató is, aki az ágazat árnyoldalait sem rejtette véka alá. „A ma Kossuth Zsuzsannáiból egyre kevesebb van, és nehéz napokat élünk meg a munka frontján, amikor nincs dolgozó, aki bejöjjön, ha valaki betegség miatt kiesik a napi beosztásból, és csak túlóra árán állítható ki az a munkarend, amit a beteg ember ápolása 24 órában megkövetel. De helyt akarunk állni, akarjuk, hogy a beteg elégedett legyen velünk, a kórházzal, a gyógyító szakemberekkel, és a lehető legjobb ellátást kapja” – mondta.

Az ápolási igazgató szerint nagy baj, hogy ma egyre kevesebb az ápoló, aki pedig továbbra is hitvallással tudja mondani „nem tudnék mást csinálni”, példaértékű. Szükség is van az ő példájukra, mert a fiatalokat csak ilyen hitelességgel és teljes szakmai jelenléttel lehet lenyűgözni, hogy aztán utánpótlásként szolgáljanak. Reméli, a jövőben evidencia lesz a szakma megbecsülése, hiszen ebben az individualista világban az ápolók azok, akiknek a másik ember tisztelete továbbra is alapvető érték.

Az ő elévülhetetlen munkájuk elismeréseként minden évben öt fő szakdolgozót Kossuth Zsuzsanna- díjjal tüntetnek ki. Idén Marton Istvánné (fekvőbeteg ellátás, Onkológiai Centrum), Mészáros Lászlóné (idegelme ápoló, Doba, Pszichiátriai Rehabilitációs osztály), Viola Attiláné (krónikus belgyógyászat, Sümeg), Patakiné Pál Erzsébet (Gyermekgyógyászati Centrum) és Burján Ildikó (Képalkotó-Diagnosztikai Centrum) vehetett át elismerést.

Rajtuk kívül szintén Kossuth Zsuzsanna-díjban részesültek a MESZK 8. Országos Szakmai Versenyén negyedik helyezést elért csapat tagjai: Géresi Andrea Kovácsné Czirbek Mónika, Major Mónika és Nagyné Pattantyús Erika, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály szakdolgozói.

Az ünnepségen közreműködött a Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar Demel Eszter vezetésével.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.