Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Az erdők gyógyíthatnak

2018. február 23. 4:00 // Forrás: https://healingforest.org
A természet gyógyító hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják. Az erdőben sétálva csökken a stressz, javul a kedvünk, lenyugszunk, és boldogabbak lehetünk. Az sem véletlen, hogy a testet megviselő, nagyobb betegségek után az embereknek a természetes környezethez közel írnak elő regenerálódást.

Az erdőt járva sejtjeink felfrissülnek, kutatások azt is bizonyították, hogy az erdőben vagy annak közelében élők kevesebb eséllyel lesznek depressziósak. Az erdő jó hatással van a vérnyomásra is. Külföldön egyre népszerűbbek az erdei óvodák, ahol a gyerekek a zöld környezet hatására befogadóbbak, könnyebben fejlődnek. Figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarban szenvedő gyerekeknek kifejezetten ajánlott a minél több, természetben eltöltött idő.

A japánok nevet is adtak az erdőfürdőzésnek, náluk ez a sinrin-joku, amikor is az emberek merítkeznek a fák által kibocsátott illóolajok párájában.

A kutatók szerint akkor jelentkeznek az egészségügyi problémák, amikor elválasztjuk magunkat a természettől.

A healingforest.org olyan weboldal, illetve önkéntes szerveződés, ami a természet gyógyító, mágikus erőire helyezi a hangsúlyt. Az itt tevékenykedők megpróbálják újra közelebb hozni az emberhez a természetet. Vallják, hogy az agy máshogy viselkedik az erdőben, és az erdő beindítja az emberi test természetes gyógyító mechanizmusait, valamint hatással van érzelmeinkre és gondolatainkra is. A szervezet természeti sétákat szervez, térképeket ad és megosztja az emberek gyógyulással kapcsolatos történeteit, valamint arra buzdít, hogy saját közösségünkben is szervezzünk hasonló megmozdulásokat.

Amikor valamilyen környezetben mozgunk, az agyunk különböző területeit aktiváljuk. Van egy logikai, információ-feldolgozó, döntéshozó végrehajtó munka, van egy olyan része az agynak, ami egyensúlyt tart fent, és van egy "üres doboz", a free mind, ami ide-oda cikázik. Ez akkor lép működésbe, amikor a végrehajtó munka befejeződik. Vagyis ekkor jönnek a saját, szabadon keringő gondolatok. Egy nagy természetjárás mind a végrehajtó, mind a free mind agyterületeket energiával tölti fel.

Azért leszünk stresszesek, mert nem tudunk féket szabni a gyötrő gondolatoknak. Hogyan segíthet nekünk a természet? Ez az érzékeinkben rejlik.

Minden, amit hallunk, tudat alatt befolyásol minket. Ennek ugyan nem vagyunk tudatában, de az agy feldolgozza a környezetünkben hallottakat – ha ez a város zajszennyezése vagy az erdő csilingelése, akkor is. A vizuális érzékünk a legerősebb mind közül. Befolyásol minket a fény minősége, színe, és az is, hogy honnan származik. Ezek a kedvünket és az energiaszintünket befolyásolják. A természet színei elcsendesítik a gondolatfolyamainkat, és az erdő fényei segítenek abban, hogy megtörjön a gondolatmintázatunk. Ha nem megyünk ki az erdőbe, de képeket nézegetünk róla, már az is nyugtató hatással van ránk.

Szánjunk egy kis időt az erdőkre, és így magunkra!

Tokos Bianka
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.