Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Az elnyomottak a végső győztesek

2018. február 23. 11:42
A kommunizmus áldozatainak emlékére avattak táblát a várbörtön udvarán pénteken.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: nem az embertársaikkal kegyetlenkedő pribékekre kell emlékeznünk, hanem az elnyomó rendszer azon áldozataira, akik az embertelenségben is emberek maradtak. Az emléktábla azok hősiességét hirdeti, akik kiszolgáltatottságukban is képesek voltak ellenállni a diktatúra elnyomásának, akár életüket is áldozva. Akiket elsőként győzött le látszólag az elnyomás, éppen azok lettek a végső győztesek, akiknek testét meggyötörték, de lelkük mindmáig hirdeti a szabadságot.

Porga GyulaPorga Gyula

– Azokra emlékezünk, akiket a gyűlöletre és osztályharcra alapuló kommunista diktatúra nyomorított és gyilkolt meg – hangoztatta dr. Kahler Frigyes jogtörténész. Felelevenítette: 170 éve annak, hogy két nyugati gondolkodó, Karl Marx és Friedrich Engels megfogalmazta a kommunista kiáltványt, melyben egy új világot hirdettek meg. Ez a világ azonban osztályharcra, gyűlöletre és terrorra alapult. Az ideológiát elsőként a párizsi kommün alatt láthatta a világ a gyakorlatban, majd következett Lenin, aki létrehozta a hivatásos forradalmárok testületét, puccsal átvette a hatalmat, és az addig ismert történelem legvéresebb rendszerét alkotta meg.

dr. Kahler Frigyesdr. Kahler Frigyes

Magyarország először az 1919-es kommün napjaiban találkozott ezzel a terrorral, Kun Béla és társai ámokfutása leckét adott a magyar társadalomnak a kommunizmus elnyomásából. 1945 után pedig jött a szovjet megszállás, a gulag, a malenkij robot, a koncepciós perek, a civil társadalom szétrombolása, a TSZ-esítés, a vallásüldözés, a szellemi élet kisajátítása. 1956 volt az az év, amikor a kommunizmussal cinkosan összekacsintó nyugati értelmiség számára is megmutatta a diktatúra igazi arcát.

Varga Tamás és Ovádi PéterVarga Tamás és Ovádi Péter

Az emléktáblát Márfi Gyula katolikus érsek és Oláh Emil a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze áldotta meg, majd a megemlékezők elhelyezték koszorúikat.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.