Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bátornak lenni

2018. február 25. 12:00
Mi a közös Chaplinben, Porfirijben és Egyed Brigittában? A játékosság mellett leginkább a merészség, amivel egy színésznek kötelező is élnie, ahogy azt a színésznő megtanulta a Pannon Várszínházban töltött évek alatt. Egyed Brigittával korábban videós villáminterjút készítettünk, alább pedig a kérdésekre adott bővebb válaszok olvashatók.

Mi a legnagyobb hasonlóság közted és Porfirij között?

Először a különbséget említeném: ő férfi, én pedig nő vagyok. De mivel nem vagyok az a tipikus nő, van szerencsém férfiak szerepeket is megformálni. Porfirij egy nagyon kíváncsi természetű egyén, tud bánni az emberekkel, rendkívül intelligens, hatalmas okfejtései vannak – hiszen rendőr –, jól ismeri az emberi lelket és mélyen belemegy annak rejtelmeibe, benne van a játszmákban, tudja, kiből miként lehet kiszedni bizonyos dolgokat, hogyan találja meg azt, amire szüksége van. Ez valami fantasztikus. Szeretnék ehhez felnőni, és remélem, van köztünk hasonlóság.

Mi az a tulajdonság, ami a legjobban bosszant az emberekben, és akár a darabban is megjelenik?

A túlzott önsajnálat: amikor megtehetnél olyan dolgokat, amikre vágysz, de egész egyszerűen a félelem visszatart, és nem élsz a lehetőséggel. Ez ebben a darabban is nagyon jól érzékelhető néhány jelenetben. Koscsisák Andris remekül formálja a szerepét, néha szinte fejbe kellene vágni, miért tesz meg valamit, de elképesztően jól hozza a figurát. Ez a tulajdonság szerintem minden emberben ott van, és ez tényleg bosszantó, de leginkább akkor, ha belőlem indul – és ez olykor bennem is megjelenik. De bosszantó a felületesség is, és ha nem figyelsz magadra és másokra.

Számodra ki a színház- vagy filmtörténet legösszetettebb figurája?

A színház szerelmese vagyok és remélhetőleg mindig is az leszek, de számomra a legmeghatározóbb művész és magánszemély Chaplin, mert ő kitalálta magát. Nemcsak egy teljesen új figurát teremtett és alkotott magából, de lenyűgöző, mennyire ismerte magát – hiszen ő rendezte a filmjeit –, és az a pofátlan bátorság is, amit megengedett magának. Elképesztően őrült figura volt, de zseni. Még rengeteg ilyen fantasztikus embert említhetnék, és azért szurkolok, hogy a következő generációban is sok ilyen akadjon. Úgyhogy bátran előre! Ha százezerszer kell megtérdelni, elbukni, akkor is menj előre hittel és tisztán!

Mi volt a legnagyobb tapasztalat, ami az eddigi munkáid során ért?

Rengeteg tapasztalatot szereztem a Pannon Várszínházban. Laci bá szokta mondani: legyél pofátlan, de jó értelemben. Legyél bátor, hiszen a közönség nem azért jön be, hogy a félelmeidet lássa, hanem hogy mit tudsz alkotni, milyen energiákra vagy képes. Mert amikor megvan a szimbiózis a partnerekkel, a közönséggel, az fantasztikus érzés. Én itt annak idején gyakorlatilag bele voltam dobva a mélyvízbe, mert amikor például kiszabadultam a színi iskolából, nagyon féltem az énekléstől. Nem szereztem akkora gyakorlatot, hogy igazán merjek énekelni, ő pedig azt mondta, el kell énekelni a dalt és kész, nincs más választásod. És én így tettem. De nagyon érdekes tapasztalat volt a Szép alak című kisfilm is, amit Kis Hajni rendezett. Színpadon minden nagyobb gesztikulációt kíván, van egy ív, amit végig kell vinned, 2-2,5 órába akár egy egész életet bele kell sűrítened. A film viszont snittekből áll, teljesen más, és hiába szeretnél nagy mimikát, ott vissza kell venni. Most egy cirkuszi társulatnál (Recirquel – a szerk.) vagyok szerződésben, az is megint teljesen más világ. Mert a cirkuszművészetnek éppen az az alapja, hogy minél szebb legyél, minél erősebb sminket viselj, ott az a hatalmas fizikai erő és az életveszélyes mutatványok. De mindegyiknek megvan a maga értéke.

Kedvenc veszprémi pillanat?

Rengeteg van, nem is tudnám felsorolni. De a legfontosabb talán, amikor bíznak benned. A kollégáid, partnereid, mert jó veled játszani, a rendeződ, amikor hisz benne, hogy meg tudod csinálni, amit kér, és a közönség, amikor előre megváltja a jegyet, figyel rád és akár azért jön, mert te vagy a darabban. A legszebb az a szeretet, hit, bizalom, amit egymásnak emberileg tudunk adni.

Az interjú videós verzióját itt tekintheti meg:

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.