Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Megkezdődtek az 1848-49-es forradalom megemlékezései Veszprémben

2018. március 14. 4:00
Kedd délután a volt Korona Szálló falán lévő Petőfi emléktáblát koszorúzták meg.

Sok éves hagyomány, hogy Csikász Imre 1913-ban készített Petőfi emléktáblája előtt is meigdézik a költő alakját és a szabadságharc idejét. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület által szervezett eseményen a koszorúzás előtt Némedi Lajos alpolgármester mondott beszédet.

Petőfi Sándor a forradalom kirobbanása előtt néhány nappal, március 5-én és 6-án járt Veszprémben, így kötelességünk, hogy hűen ápoljuk emlékét. A fiatalabbak még nem mindent értenek meg az ünnep jelentőségéből, abból, hogy 170 évvel ezelőtt voltak olyanok, akik életüket áldozták a szabadságért. A természetesnek vett örökségért naponta meg kell küzdeni, például úgy, hogy részt veszünk a köz ügyeiben, és nem hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk- mondta.

"Kevés olyan nemzet van a világon, mely annyit áldozott volna a szabadságért, mint mi, magyarok. Szbadságunkért, függetlenségünkért nem csak az elmúlt évszázadokban kell kiállni, hanem az elkövetkező napokban, hetekben, években is. A szabadságot sosem osztották kegyelemből"- fogalmazott.

A megemlékezésen Varga Dominika, a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium tanulója működött közre.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. ma 10:20 Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.