Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Az élet él és élni akar

2018. április 10. 17:20
A rákos megbetegedések elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet a Fagyöngy Egyesület tagjai kedden a Séd-völgyben a nemzeti rákellenes nap alkalmából.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartjuk a nemzeti rákellenes napot. Az esemény apropóját dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésnapja adja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, ezzel a hazai rákkutatás úttörőjévé vált.

Némedi Lajos, Lángné Janni MargitNémedi Lajos, Lángné Janni Margit

Azóta eltelt 116 év, az orvostudomány rengeteget fejlődött, és egyre többen gyógyulnak meg a betegségből, de sajnos nem elegen – fogalmazott Lángné Janni Margit, a Fagyöngy Egyesület elnöke. Éppen ezért a nap legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a személyes felelősségre egészségünk iránt. „Tegyünk meg mindent magunkért és szeretteinkért, és éljünk a lehetőségekkel.”

Lángné elmondta, az ügy érdekében 2015-ben országos találkozót rendeztek az emlőbetegeknek: akkor az önkormányzattal közösen két fát ültettek el a Kolostorok és Kertekben. Ezek a fák hivatottak szimbolizálni, hogy érdemes küzdeni, hiszen újra kihajtanak és megerősödnek, nőnek tovább, ahogy mi, egykori érintettek is tesszük, megyünk tovább az életben. Ady szavait idézve: „Az élet él és élni akar”. – hangsúlyozta az elnök. A fák elé tavaly egy-egy emléktáblát is elhelyeztek az emlékezés és a remény jegyében, hogy így is emlékezhessünk eltávozott társainkra, az együtt megélt örömökre, és újra és újra reményt nyerhessenek a betegek a gyógyuláshoz.

A megemlékezésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester is, aki az önkormányzat szerepvállalásával kapcsolatban arról beszélt, a rákbetegek teljes gyógyulása érdekében rendkívül fontos az összefogás és a segítség. Az orvostudomány ma már egyre nagyobb áttöréseket ér el, folyamatosan fejlődik, önmagában azonban a fizikai gyógyulás nem elég, a teljes felépüléshez a léleknek is rendbe kell jönnie, és ehhez elengedhetetlen a család, a barátok, a szeretteink támogatása. Úgy véli, az emlékezés és a remény fái erőt adhatnak mindenkinek, ugyanakkor a legfontosabb természetesen a megelőzés.

A beszédek után a résztvevők az emlékezés virágainak elhelyezésével rótták le tiszteletüket a betegek előtt a fáknál és a Jezsuita templomban elhelyezett Mária szobornál.

A megemlékezésen Rábai Zsanett Horváth István Tornyot raktam című versét szavalta el.

A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák tehető felelőssé az összes haláleset háromnegyedéért az Európai Unió 2017-es egészségügyi országprofilja szerint. A rákos megbetegedések számtalan típusának kialakulását nem lehet megakadályozni preventív eszközökkel – a megbetegedés esélye persze csökkenthető az egészséges életmóddal –, a rendszeres szűrésnek és a korai felismerésnek viszont rendkívül fontos a szerepe a gyógyulás szempontjából. Az Európai Rákellenes Kódex is az egyes rákbetegségek korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdít évek óta, hiszen a betegség kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. (Piac&Profit)

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.