Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

700 millió forintot kapott kutatás-fejlesztésre a Pannon Egyetem

2018. április 11. 5:30
A kormány támogatásából a kutatási feltételrendszert és a kutatói utánpótlás képzést is fejlesztené a veszprémi egyetem.

A Pannon Egyetem 10 másik hazai egyetem társaságában a Felsőoktatási Intézményi Kiválóság Program keretében támogatást nyert el a kormánytól, amelynek 2018. évi összege 700 millió forint. A megvalósítandó kutatási program kiemelt tématerületei a „Környezeti változások hatásai a légkörre és a felszíni vizekre, valamint a környezetterhelést csökkentő technológiai megoldások”, illetve a „Funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatása és fejlesztése”- hangzott el a szerda reggeli sajtótájékoztatón.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint külön öröm, hogy ekkora összeget kapott az intézmény, hisz korábban a hallgatói létszám alapján határozták meg a támogatásokat. A 700 millió forint garanciát jelent arra is, hogy az egyetem hosszú távon a felsőoktatás része tud maradni- mondta.

Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet tanára elmondta, az összeg arra szolgál, hogy „megalapozzuk a jövőt”, és a következő 3-5 évben kialakuljanak azok a struktúrák, amik hatékonyabbá teszik az utánpótlás-képzést és az évek óta egyre nehezebb lábakon álló doktori képzés finanszírozását is. A pénzből külföldi hallgatókat és kutatókat is az egyetemhez csábítanának, valamint kiemelten támogatnák az iparral való kapcsolatépítést és a publikációs pályázatokat is.

Vonderviszt ferenc és gelencsér andrásVonderviszt ferenc és gelencsér andrás

Kovács Gyula kancellár szerint a kormány eddig makroelemekkel igyekezte dinamizálni a gazdaságot, ám tisztán látszik, hogy más eszközökre is szükség van, hisz az innovációs kapacitás már részben megvan a magyar felsőoktatásban.

Brányi Mária alpolgármester a városvezetés és az egyetem kapcsolatáról beszélt. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint Veszprém a legélhetőbb vidéki város Magyarországon, mely eredmény a Pannon Egyetem nélkül elképzelhetetlen lenne. A gazdasági potenciált tekintve a győri járás után a veszprémi a második legerősebb az országban - mondta. „Veszprém nem egy nagyváros, de azt gondolom, hogy a gazdasági potenciál és az oktatási hagyomány miatt emelkedik ki a többi hasonló méretű település közül. A 700 millió forintos támogatás pedig ezt a potenciált fogja erősíteni. A jövőbe fektetett befektetés túl fog mutatni az egyetem falain, hisz ez nemcsak az egyetem számára, hanem a város és térség számára is egy előrelépés”- fogalmazott.

Brányi MáriaBrányi Mária

Új projektszervezet is alakult

A szerda reggeli sajtóeseményen beszámoltak arról is, hogy a Pannon Egyetem szenátusi határozattal létrehozta a Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpont nevű projektszervezetet, amelynek feladata az intézményben működő, nemzetközileg kiemelkedő elismertségű tudományos műhelyek koordinálása, megjelenítése, és a társintézmények, műhelyek közötti együttműködés elősegítése, valamint a kutatási pályázatok generálása lesz.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.