Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Építészeti nívódíjat nyert a balatonfüredi Vaszary Villa

2019. június 1. 12:13
A Csomay Kálmán emlékére létrehívott díjat szombat délelőtt, az Építők napján adták át az építőknek és az üzemeltetőknek a Megyeházán.

A tavalyi évben alapított Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat azok a Veszprém megyei alkotások nyerhetik el, melyek több mint öt évvel ezelőtt jöttek létre, a kivitelezés óta eltelt időben, az üzemeltetés során pedig igazolták a várhatóan tartós, az eredeti célnak megfelelő használat lehetőségét. Emellett kiemelkedő építészeti és esztétikai megjelenéssel bírnak, anyaghasználatuk mértéktartó, példaértékű, hibátlan a kivitelezés minősége, a településképet pozitívan befolyásolja, illetve az épület környezetének rendezettsége is kiemelkedő.

Zalavári IstvánZalavári István

A Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Veszprém Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Jogú Város elvi támogatásával létrejött díjra a szakma, a lakosság, civil szervezet vagy akár tervező, a kivitelező és a tulajdonos is felterjeszthet pályázó épületet. Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elmondta, idén nagyon sok pályázó volt, amelyek közül öttagú zsűri választotta ki végül a nyertest.

A zsűri döntése alapján a Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat a balatonfüredi Vaszary Villa érdemelte ki.

Csomay Zsófia, az egykori építőmester unokája úgy fogalmazott, ez a díj nem csupán azért egyedülálló, mert az alkotó helyett az épületet díjazza, hanem azért is, mert nagyon ritka, hogy nem egy frissen elkészült alkotásnak adományoznak elismerést. Azzal azonban, hogy minimum 5-6 év is eltelik az épület elkészülte és a díjazás között, az elismerés is sokkal nagyobb: ha egy ház képes tűrni a használatot, az mindig fantasztikus visszajelzés.

A Vaszary Villa 2010-es restaurálásával ráadásul egy több mint száz éves épület született újjá, ami a mai rohanó világban sokkal nagyobb értéket jelent, mint ha teljesen új alkotásokat teremtenénk. Különösen, hogy a megújulás során a restaurálók a múltat is tiszteletben tartották: egy elképesztően romos állapotú épületet kellett felfrissíteniük, hogy az illeszkedjen a reformkori városképbe. Ehhez nemcsak az itt található szovjet üdülőt kellett lebontani, de egy olyan parkolót is fel kellett húzni a szomszédos telken, ami nem rombolja az épület és az utca képét. Bakk Istvánné építész, a villa megújítója szerint ehhez nagyon fontos volt, hogy a megbízókkal is együtt tudtak gondolkodni.

A villa így ma, névadójának tevékenységéhez hűen igazán nemes célt szolgál: a balatonfüredi kulturális élet egyik központja, itt működik a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., az épület kiállítások, kulturális rendezvények állandó helyszíne.

Hári Lenke, Bakk Istvánné, Kositzky AnettHári Lenke, Bakk Istvánné, Kositzky Anett

Bakk Istvánné éppen ezért elismerő oklevelet vehetett át az üzemeltető önkormányzat nevében Hári Lenke alpolgármester és Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.