Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Becsengettek: nyugdíjas egyetem indult Veszprémben

2019. június 26. 12:20
65 éves kor fölött sem áll meg az élet, az iskolapadba pedig bármikor vissza lehet ülni – ennek szellemében indult nyári egyetem a nyugdíjasoknak a Pannon Egyetemen a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet támogatásával.

A havi rendszerességgel jelentkező szabadegyetem gondolatával még áprilisban kereste meg az egyetemet a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet azzal a céllal, hogy minőségi kulturális, tudományos és közösségi programot biztosítsanak a nyugdíjas korosztálynak – mondta el Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke a szerdai első alkalmon.

– Három kulcsszó mentén igyekeztünk felépíteni ezt a rendezvényt: hisszük, hogy tudás mindenkié, óvodástól nyugdíjasig bárki bármikor tanulhat valami újat. Nagyon fontos a motiváció, ami arra sarkall minket, hogy mindig legyünk kíváncsiak a világra, legyünk aktívak nyugdíjasként is. És az is, hogy új közösségeket alakítsunk ki – tette hozzá Kővári Edit, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársa.

Úgy tűnik, tudásszomjból, motivációból nem szenvednek hiányt a veszprémi nyugdíjasok, és a közösségi aktivitásokra is nagy igényük van, hiszen a szabadegyetem helyszínéül kijelölt E épület kamaraterme maradéktalanul megtelt már ezen az első alkalmon.

Porga Gyula polgármester szerint ezért mindenképpen gratuláció illeti a szervezőket és a résztvevőket is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évre készülő városnak éppen erre a mintára van szüksége, amit az idősebb korosztály mutathat a fiataloknak: hogy legyünk mindig egy kicsit nyughatatlanok, aktívan kapcsolódjunk be a városi vérkeringésbe. „Az élethosszig tartó tanulás ráadásul ma már a mindennapjaink része, ezeken az alkalmakon pedig olyan témákban juthatunk érdekes információkhoz, amelyek segítenek eligazodni sokszor zűrzavaros mai világunkban” – hangsúlyozta a polgármester.

A nyár során összesen három alkalommal jelentkező nyugdíjas egyetemen minden alkalommal egy-egy neves előadó előadását hallgathatják meg a résztvevők, emellett a szakmai napokon kulturális program is várja az érdeklődőket. Az első alkalommal dr. Gerencsér András, a Pannon Egyetem rektorának rövid „kurzusát” teljesíthették a hallgatók, aki előadásában a globális éghajlatváltozás tényeiről és tévedéseiről beszélt színesen és közérthetően, többek között olyan kérdésekre is kitérve, miért félrevezető a 70-es években felvetett üvegház modellből kiindulni és a globális felmelegedés kifejezést használni, vagy hogy miként „szállt versenybe” az ember a természetes éghajlat módosító tényezőkkel, erősen megnyerve a megmérettetést, nem éppen pozitív értelemben.

A nyugdíjas egyetem a nyáron még két alkalommal jelentkezik, július 31-én és augusztus 14-én, de a szervezők szeretnék majd az ősszel folytatni a megkezdett hagyományt. A szakmai napok minden esetben ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.nyugdijasegyetem.szomszedok.eu weboldalon lehet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? 2024. május 4. 14:47 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   2024. május 3. 11:59 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.