Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

A levegő hódítóira emlékeztek

2019. augusztus 16. 4:00
Nagyboldogasszony napján koszorúztak a repülés áldozatainak emlékművénél.

Az ünnepélyes megemlékezésen Brányi Mária alpolgármester is lerótta tiszteletét, elhelyezve az emlékezés koszorúját. Azok előtt a katonák előtt tisztelegtek, akik repülőfeladataik végrehajtása, a haza védelme, vagy az arra történő készülés során a legdrágábbat adták, az életüket.

Augusztus 15-e a Nagyboldogasszony ünnepe, Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház egyik kiemelkedő eseménye. Szűz Mária, aki Szent István óta Magyarország védőszentje, az újkori történelemben egyben a pilóták védőszentje is.

Soós Lajos, Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke is köszöntötte a megemlékezőket, a légierő haderőnem és a repülő fegyvernem napján. Mint elmondta, aki a elrugaszkodik a földtől és a levegőbe száll, soha nem úgy indul neki, hogy ez lesz az utolsó útja. Sajnos mégis hosszú az áldozatok listája, nekünk pedig kötelességünk megemlékezni róluk!

A megemlékezés végén az „égi katonák” neveit sorolták fel, de tekintettel arra, hogy ezer fölött van az áldozatok száma, minden évben harminc nevet "emelnek" ki.

Szabó Eszter
Simon Dani
további cikkek
KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat. 2024. május 14. 9:30 A harctéri életmentést gyakorolták A harctéri életmentést gyakorolták A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban. 2024. május 8. 14:45 Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Megérkezett a 8-as út mellé, a szentkirályszabadjai repülőtér bekötőútjához az az egykori NDK-s helikopter, ami nemsokára méltó emlékműként őrzi tovább Veszprém katonahagyományait. 2024. május 7. 12:34 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. 2024. április 28. 8:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.