Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea

2020. május 30. 4:00
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.

Varga-Dammon kívül még Schneider Tamás valamint Farkas Gergely is jelezte, hogy elhagyja az egykori szélsőjobboldali pártot, döntésük okát mind a hárman a pártelnök, Jakab Péter személyével magyarázták.

A veszprémi képviselő esetében már számítani lehetett arra, hogy hamarosan szakítani fog pártjával, csak a mikor és a miért volt még kérdéses. Varga-Damm egyébként sohasem tartozott a jelenlegi Jakab nevével fémjelzett Jobbik-vezetés bizalmi köréhez. A képviselőnő a 2018-as választás előtt még Simicska Lajos bizalmasának számított, a választás után azonban az oligarcha kihátrált a szebb napokat is megélt párt mögül, Varga-Damm viszont listáról mandátumot szerzett, így elkezdhette képviselői munkáját, bár valószínűleg így is többet kellett a háta mögé néznie, főleg úgy, hogy korábban Jakabbal szemben a pártelnöki székre is pályázott, sikertelenül.

A Jobbik 2018-ban összesen 26 mandátumot szerzett, azóta viszont már 6-an távoztak, illetve zártak ki a frakcióból. A kilépések aránya szerdán további 3-mal nőtt.

Varga-Damm Andrea esetében egyébként egy korábbi eset indította el a végső folyamatot, amikor az országgyűlésben többek közt az ő javaslatára is a Jobbik-frakció elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényjavaslatot.

Akkor Jakab Péter így reagált a történésekre Facebook-oldalán:

A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát.
A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! Amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából.

Mivel Varga-Damm nem adta vissza a mandátumát azóta sem, várható volt, hogy tovább gyűrűzik a szappanopera a Jobbikon belül.

Szerdán mégsem Varga-Damm volt az, aki elsőként felállt a frakcióból, hanem Schneider Tamás, aki úgy indokolta döntését, hogy

Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.

Szinte perceken belül Varga-Damm is közölte az MTI-vel, hogy követi párttársát és nem várja meg a frakcióülést, ahol várhatóan döntöttek volna kizárásáról. Közösségi oldalán azt mondta, hogy elmúlt kilenc napban országgyűlési képviselőként meg kellett érnie azt, hogy párttársai, frakciótársai, akikkel évek óta harcolt a jelenlegi rendszer ellen, egy gyalázatos hadjáratot folytattak ellene.

Habár azt Varga-Damm sem tagadta, hogy a frakcióülés előtt Jakab még egy „második esélyt” akart neki adni, a korábbi 10 napban ért megaláztatás miatt ezt nem fogadta el.

A képviselő az MTI-nek hozzátette, hogy az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna.

Így tehát Varga-Damm is független képviselőként folytatja. Hogy ez ellenzéki szerepből mennyire hatékony, arról a veszprémieknek lehetnek tapasztalatai a 2015-2018 közötti időszakból, amikor Kész Zoltán szintén függetlenként ült be a parlamentbe, de képviselői időszakához nem lehet kötni jelentősebb helyi, illetve térségi fejlesztést.

A szerdai nap eseményeihez tartozik még, hogy Farkas Gergely, eddigi frakcióvezető-helyettes is kilépett a pártból, az ő indoka is hasonló volt Schneiderhez és Varga-Damméhoz.

Jakab Péter egyébként úgy kommentálta azt, hogy pártjának frakciója 17 fősre zsugorodott, hogy

Soha nem az a fontos, kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak.
Békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársamnak, ezt a békejobbot azonban három képviselőnk elutasította.

A Jobbik veszprémi szervezete még nem reagált a kilépésre, bár korábban a tagság egy Varga-Damm Andreával közösen posztolt kép alatt kijelentette a Facebook-on, hogy történjék bármi, ők akkor is itt, együtt maradnak! Kérdés, hogy ezt hol és milyen módon képzelik el.

vehir.hu
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.