Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye

2020. június 3. 11:57
Létezik egy eldugott kegyhely Veszprémben, ahol a legenda szerint Szűz Máriával beszélgethetnek a hívők. A Rab Mária forrás története egy ártatlanul elítélt fiatal nőtől indult és a több évtizednyi feledés után az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi fényét.

Fatime, Lourdes, Guadalupe, csak néhány azon híres zarándokhelyek közül a Földön, ahol a legendák szerint valaha megjelent Szűz Mária, a keresztények pedig tömegesen keresik fel évről évre azóta is ezeket a városokat, hogy hitük szerint imádkozzanak és fohászkodjanak a Szűzanyához.

Bár ezekhez a híres helyszínekhez minden esetben csodás jelenéseket is társítanak, nem szükséges feltétlenül földöntúli csoda ahhoz, hogy az emberek hitvilágában egy-egy helyszín kegyhellyé váljon.

A történeti leírások szerint a veszprémi Rab Mária forrásnál sem jelentek meg szentek, viszont a megyeszékhely észak-keleti határában az erdőben fellelhető vízfolyás mellett a legenda szerint mégis meghallgatásra találtak egy századeleji fiatal nő fohászai. Innen indul a Rab Mária forrás legendája az 1920-as évek elejéről.

A Rab Mária forrás kegyhely egykori pompájában (fotó: Nagy Jenő)A Rab Mária forrás kegyhely egykori pompájában (fotó: Nagy Jenő)

Hogy ki is volt pontosan Rab Mária, pontosan nem tudjuk, de a leghitelesebbnek tartott legenda szerint valóban élt valamikor az I. világháború után egy Mária keresztnevű fiatal nő, akit téves és hiányos tanúvallomások alapján gyilkosság vádjával életfogytiglani fegyházra ítéltek Veszprémben.

Börtönnapjai alatt a rabkertészetben kezdték dolgoztatni, az ő feladata volt a közeli forrásból a víz elszállítása a kertészetbe a rabtársaknak. Ez a forrás pedig a mai is csörgedező patak volt a város határában, ahol Mária mindig imádkozott az égiekhez, főleg Szűz Máriához, hogy fény derüljön ártatlanságára.

A történet szerint imái meghallgattattak és rövidesen felmentették az ártatlan nőt. Szabadulása után állítólag ő helyezte el az első kegytárgyat a helyszínen, egy képet, amit ő maga festett, ahogy fohászkodik a Szűzanyához. Ezt egy fára akasztotta fel a legenda szerint a mai kegyhelyen.

Ma is állnak kisebb-nagyobb szobrok és képek a forrásnálMa is állnak kisebb-nagyobb szobrok és képek a forrásnál

Ennyit a legendáról, most nézzük át a Rab Mária forrás ismert és dokumentumtált történetét.

Bár a forrás nem esik messze a város határától, gyakorlatilag a külső körgyűrűtől párperces séta alatt el lehet érni, mégis sok évtizeden keresztül teljes elfeledésben várta, hogy újra fölfedezzék az emberek és életre keltsék Rab Mária legendáját.

Pedig a XX. század első felében, főleg az 1920-as évek végén széles körben ismert volt a forrás és az ott található kegyhely. Külön zarándoklatokat is szerveztek ide, ahol aztán kisebb-nagyobb emléktárgyakkal rótták le hálájukat a hívők a Szűzanya felé.

Egy korabeli újságcikk így mutatja be a forrást és annak környezetét:

Városunk szívéből kényelmes sétával ¾ óra alatt megtehető az oda-vissza út s az erdőszélen fára függesztve fekete táblán fehér betűkkel olvasható: Rab Mária s látható az útirányt jelző nyíl. Az irányt követve, egy domb tövében hamarosan feltűnik az a néhány fa is, amelyek fel vannak díszítve szentképekkel, szobrocskákkal és feszületekkel. Néhány kis elhelyezett márványtáblán aranybetűs leírások: „Hálából”, „Mária megsegített”, „Segítségedért hálából”.
...
A forrás mellett földbeszúrt nyelű fekete táblán szintén fehér betűkkel a felírás:
Ez a hely szent és kegyeletes. A forrás feletti kis hídon, hitvalló szívek által létesített térdeplő és padok egészítik ki azt a lelki szárnyalásra kényszerítő környezetet, amelyet ha egyszer látott valaki, lehetetlen, hogy többször is fel ne keresne. Aki itt a szabad természet fel nem szentelt templomában csak egyszer is ájtatos imába merült, úgy távozáskor biztosan érezni fogja a vigaszt, vagy a reménykeltés lelki megnyugvásait.

Bár a kegyhely kultusza egyre ismertebb és népszerűbb lett, mégsem volt senki, aki nyíltan felvállalta volna a környék gondozását, így csak a tömegen érkező zarándokoknak köszönhető, hogy a természet nem vette vissza a patak partját és a kegyhelyet. 

1937-ben viszont ez is megoldódni látszott, hiszen a Magyar Királyi Veszprém-Jutasi Honvéd Altisztképző Intézet két tisztje, Újházy Zsigmond és Pápai Ferenc, valamint a növendékek felvállalták, hogy gondozásukba veszik a környéket. Munkájuk révén a kegyhelyet teljesen felújították, kibővítették, fahidat építettek és Mária-szobor is került a forráshoz, amit fel is szenteltek.

Kőkereszt helyett ma már egy fa feszület díszíti a helyetKőkereszt helyett ma már egy fa feszület díszíti a helyet

Az Altisztképző Intézetnek köszönhetően a következő években még nagyobb figyelmet kapott a Rab Mária forrás. A felszentelt szobrot egy biztonságosabb üveg mögé helyezték, valamint Vitéz Markóczy János ezredes, jutasi altisztképző parancsnok elhatározta, hogy minden évben szeptember 8-án Kisasszony ünnepén ünnepséget rendeznek Szűz Mária tiszteletére a helyszínen. Volt arra is példa, hogy 1000-2000 ember vett részt egy ájtatosságon az erdőben, az ő énekük betöltötte az egész völgyet.

Az avatóünnepséget 1941-ben tartották, ahol megáldották a szobrot, valamint dr. Nagy László polgármester a város nevében gondozásra és megőrzésre átvette a Rab Mária szobrot az Altisztképző Intézettől. Ugyanekkor Markóczy János ünnepélyesen átadta a Rab Mária serleget az intézetnek azzal a felszólítással, hogy minden évben Kisasszony ünnepén az itt rendezett szentmisén ezt a serleget használják, amelyre az altisztképzők jelmondatát is felvésték: "Erős akarat minden akadályt legyőz, erős akarat erős hitből fakad”.

Ismét tartanak szentmiséket a forrásnál, mint egykor (fotó: honvedelem.hu Tóth László)Ismét tartanak szentmiséket a forrásnál, mint egykor (fotó: honvedelem.hu Tóth László)

A Jutasi Altisztképző Intézet 1945-ös megszűnéséig betartotta az ígéretét és minden évben megtartották Rab Mária forrásnál az ünnepséget, de a II. világháború kitörése miatt a kegyhely is súlyos károkat szenvedett.

Szintén egy korabeli írás így emlékezik ezekről az időkről:

Veszprém város közönségének kedvelt zarándokhelye a jutasi erdőben lévő ún. Rab Mária-forrás, amely az oroszok bejövetelekor ugyancsak sok kárt szenvedett. Kedvelt Mária-szobrát darabokra törték, fogadalmi tárgyait megsemmisítették.

A háború utáni szocialista évtizedekben a Rab Mária forrás feledésbe merült, ahogy a legendája is. A politikai rendszer amúgy sem támogatta a különböző vallási eredetű megmozdulásokat és az ehhez kapcsolódó hagyományőrzést, a forrást és a háborúban megtépázott kegyhelyet pedig ennek okán ismét elkezdte belepni a sűrű növényzet, zarándoklatok sem indultak hozzá. A romlást még tovább tetézte, hogy az odavezető utakat szándékosan eltorlaszolták, a forrást eltömítették.

Hálából elhelyezett emléktárgy a forrásnálHálából elhelyezett emléktárgy a forrásnál

Mivel az egykori kegyhely a több évtized alatt teljesen kikopott az emlékezetből, így a rendszerváltás után sem fedezték fel újra az emberek. Az idősebbek körében néhány régi emlék még élt az egykori szent helyről, de sokan már az odavezető utat sem tudták pontosan megmondani.

A 2000-es években azonban lassan ugyan, de ismét leporolták a Rab Mária forrás legendáját és a város határában még akkor is megtalálható néhány kőből készült emlékmű-alapzatot. Ebben vitathatatlan érdemei vannak a Hét Domb Egyesületnek is, amely 2006-ban azért jött létre, hogy Veszprém elfeledett kulturális örökségeit ismét feltárja és átörökítse az utókornak. Munkájuk elismeréseként Rácz Katalin elnököt 2019-ben Gizella-díjjal jutalmazták, többek közt a Rab Mária forrás felélesztéséért tett erőfeszítései miatt.

Még gyermekrajzok is kikerültek a fatörzsekreMég gyermekrajzok is kikerültek a fatörzsekre

Mára kialakított turistaösvény vezet a kegyhelyhez, ami kezdi visszanyerni egykori jelentőségét. Bár a forgalmas elkerülő zaja behallatszik a fák közé is, az árnyas hely így is egyfajta nyugodtságot áraszt magából, ahol ismét szerveztek szentmiséket és kisebb-nagyobb megemlékezéseket.

A kegyhelyen ismét megjelentek a mécsesek, emléktárgyak, sőt még gyerekrajzok is, ami szintén bizonyítja, hogy a Rab Mária forrás, ha nem is abban a pompájában, mint a Jutasi Altisztképző Intézet idején volt, de kezdi visszanyerni eredeti jelentőségét. Rab Mária legendája pedig tovább él a XXI. században is.

Hajas Bálint
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.