Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Több hallgatót a felsőoktatásba!

2020. szeptember 3. 4:00
Mind a bekerülő hallgatók összlétszámán, mind a természettudományi szakok iránt érdeklődők arányán lenne mit javítani a felsőoktatásban. Ennek érdekében valósította meg a Pannon Egyetem konzorciumi partnereivel együtt három évvel ezelőtt indított és hétfőn lezárult EFOP projektjét.

Bizonyos szempontból persze csak papíron zárult le a projekt, a vállalt küldetést folytatni kell, ahogy arra dr. Gelencsér András is rámutatott a projektzáró konferencián. „Még mindig csak a folyamat kezdetén vagyunk, és ezt nagyon jól bizonyítják a mostani felvételi eredmények, vagy akár mondhatjuk úgy, kudarcok” – fogalmazott. De nem csak a felsőoktatásba kerülő hallgatók létszáma jelent problémát, a természettudományok iránti érdeklődés is lejtmenetben van.

Bár lejtőn a legnehezebb megállni, az EFOP-3.4.4-16-2017-00002 azonosítószámú, "A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósulása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a Pannon Egyetemen" című projekt célja épp ez lenne. „Igaz, ez a küldetés kicsit olyan, mint az űrkutatás, ahol 20-30 év alatt születnek érzékelhető eredmények, csak éppen az űrben kevesebb akadállyal, társadalmi-gazdasági nehézséggel kell megküzdeni. Márpedig esetünkben ezek nagyon is jelen vannak: gondoljunk csak a közoktatás helyzetére, a pedagógusokra vagy éppen a Z generáció fókuszára” – sorolta a rektor.

Pedig Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellára szerint egy ország gazdasági versenyképességét nagyban befolyásolja az is, hogy a társadalom hány százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, illetve ezek a fiatalok milyen mértékben járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez. „Ezt nemcsak én gondolom így, de az Európai Unió is, ezért adott időszakokra meghatározzák, az unión belül milyen százalékban kell lenniük a diplomásoknak. 2020-ra a 30-34 év közötti lakosságra a 40%-os célt határozta meg, Magyarország 2019-ben 33,4%-nál tartott” – magyarázta.

Van még tehát teendő, a projekt célja pedig éppen az volt, hogy ezeket a számokat növelje. Zadravecz Renáta projektmenedzser elmondta, a fiatalok képzettségének és a Pannon Egyetemre bekerülők számának növelése mellett kiemelt célkitűzésük volt a középfokú intézményekben tanulók készségeinek és kommunikációs képességeinek fejlesztése, hiszen a sikeres pályaválasztás alapvetően az önismereten, a pályaismereten és a megfelelő kínálaton múlik. Ezen felül a társadalmi vagy gazdasági értelemben hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási intézményekbe történő bekerülése, valamint a gazdaságot leginkább támogató matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítése is cél volt.

A fő célcsoportot az általános iskola 6-8. osztályosai, valamint a középiskolások jelentették, közvetve pedig a köznevelési intézmények pedagógusai, képzők képzésében érintettek, cégek, vállalkozások, gazdasági szereplők, szakmai együttműködő partnerek.

A projekt 2017 szeptemberében indult a Pannon Egyetem, az Együtt A Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, valamint a Kutató Tanárok Országos Szövetsége konzorciumi partnerségében. Ezalatt a tagok összesen 317 szakmanépszerűsítő rendezvényt valósítottak meg 250 támogató munkatárs bevonásával és több mint 6000 fő részvételével. A rendezvényekhez külső partnerszervezetek is bevontak, a pályázat kezdeti szakaszában pedig 22 együttműködési megállapodás kötöttek középiskolák, gimnáziumok, tankerületi központok, valamint vállalatok képviselői támogatásával.

A záró konferencián a konzorciumi partnerek mellett az egyetem egyes karai is beszámoltak tevékenységükről és eredményeikről. Ezek között szerepelt többek között nyelvi lektorálás, programozási verseny, robotika szakkör, általános iskolásoknak szóló természettudományos nyári tábor, interaktív gyárlátogatás, életpálya építő és önismereti workshop, gazdászmaraton, mezőgazdasági kiadvány összeállítása, TUDÁS tábor, matematikai műhelyfoglalkozás és mérnökpalánta képző is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? 2024. május 4. 14:47 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   2024. május 3. 11:59 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.