Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
16°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
16°C

A Cholnokyn már elbúcsúztatták a telet

2022. február 27. 14:28
A falusi néphagyományokat idézték meg a Cholnoky-városrészben, amikor szombat délelőtt vidám jelmezes felvonulást tartottak, hogy elbúcsúztassák a telet.

A legendák szerint először Erdélyben vált szokássá, majd innen az egész Kárpát-medencére kiterjedt az a farsangi szokás, hogy a tél utolsó napjaiban jelmezbe öltözve búcsúztatják, más megközelítés szerint üldözik el a hideg időt, hogy végleg beköszöntsön a tavasz. Ez főleg falvakban volt jelen, viszont szombat délelőtt immár városi környezetben, a Cholnoky-lakótelepen is megtartották ezt a közösségi programot.

Veszprémből és a megyéből is érkeztek jelmezbe öltözött vendégek, valamint szép számmal kijöttek a környéken élők is megnézni a zenés, táncos eseményt, ahogy különböző népviseletben, vagy akár busójelmezbe öltözött emberek felvonulnak az utcákon.

A felvonulást Vastag Richárd, néptáncpedagógus vezette, mellette közreműködtek a Veszprémi Fúvós Zenekar tagjai és Schneider Gyula és barátai zenekar is.

A menet végén a Cholnoky klubkönyvtár épülete előtti téren forró teával és farsangi fánkkal várták a kicsiket és nagyokat a Cholnoky nyugdíjas klub tagjai.

Vastag Richárdtól megtudtuk, szeretnének hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel és évről évre megszervezni, hogy a magyar hagyományos szokásokat ezzel is életben tartsák és bemutassák minél szélesebb körben a városi környezetben is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. tegnap 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. 2024. május 17. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.