Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C

A VEN szív örökké dobog

2022. május 4. 14:04
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.

Bár idén kevés időt töltöttem az egyetemi napokon, amikor a gálán megérkezett a négy diákrektor jelölt egymás jelmezeibe bújva, felszabadultan és összeszokottan bolondozva, és aztán az aula teljes közönségét sikerült megtáncoltatniuk, rögvest eszembe jutott, miért is akkora buli a VEN. És miért vétek kihagyni akár külsősök vagyunk, akár egyetemisták. Nem csak azért, mert kétévente ilyenkor mindennél előbb belevethetjük magunkat a fesztiválszezonba az esti koncertek és a bulik révén, kieresztve a fáradt gőzt.

A VEN valódi lényege a bolondozás. Hogy nyugodtan merj magadból – jó értelemben – akár hülyét is csinálni, hogy ne fogd vissza magad és dobd a sutba az olyan gondolatokat, hogy más majd mit gondol rólad. Hogy időnként nyugodtan ér levenni a komolyság álarcát, amihez sokszor feleslegesen és túlságosan ragaszkodunk. Mert ha mersz így tenni, észre fogod venni, hogy ez a felszabadultság, a nyíltság összekapcsol másokkal.

Mert a VEN lényege – és tulajdonképpen minden fesztiválé, amiként az egyetemi napok is aposztrofálja magát – ez is: az összetartozás, az együtt élménye. Amikor külsősként vadidegenekkel is egymásra tudtok vigyorogni, és korosztálytól függetlenül közösen szórakozni. Egyetemistaként pedig, hogy megismered a társaidat, más szakok hallgatóit, barátokra lelsz és olyan élményekben van részed, amit majd tíz év múlva is nevetve fogsz emlegetni a barátokkal sörözve vagy a tejfakasztón. Mert ugyan az egyetemi éveknek kétségtelenül fontos része az a tudás, amit ott megszerez az ember, de létezik egy másik tudás is, amit nem lehet csak a tankönyvekből és a tanórákon megszerezni: az, hogy mennyire fontos a másokkal való kapcsolódás, hogy egy közösség részei is legyünk, és hogy – amint fent írtam – képesek legyünk magunkon nevetni és az életet olykor kevésbé komolyan venni.

Ez azt hiszem, sikerült – nekem legalábbis az a siker jele, amikor mindenki együtt énekli a 2015-ös VENStreetBoys csapat és a későbbi diákrektor, Csrepka Máté által hivatalos VEN Szózattá vált I want it that way-t, vagy a bulizó tömeg, ami a péntek estét jellemezte a felső kampuszon.

Ami némi hiányt azért okozott bennem, az a témák bemutatása volt. Bár alapvetően mind a négy csapat – a Ven Dizni, az UniVENzum, a VENcanto és a VENtasy – témája érdekes volt, egy kicsit kevésbé éreztem erősnek a bevonulásokat és a témákra épített programot. A jelmezek viccesek és fantáziadúsak voltak, de kicsit több mélységet is elbírtak volna még a programok, minden potenciált itt nem sikerült kiaknázni. Mentségükre szóljon a csapatoknak, hogy az előző évekhez képest nehezítettebb pályán játszottak egy világjárvány árnyékában, s a szórakoztatás még így is jóra sikerült, az üzenet pedig átjött.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda
további cikkek
A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. ma 14:45 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Gizella-napok Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.