Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Felszínre hoznák a Bakony rejtett kincseit

2022. június 15. 12:52
Szakértői csapatok mérik fel négy bakonyi település rejtett kincseit, amelyekre a későbbiekben a községek programjait építhetik.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete négy bakonyi településre – Bakonynánára, Borzavárra, Jásdra és Nagyesztergárra – küld ötfős szakértői csapatokat, akik két hetet töltenek a településeken. Ez idő alatt felmérik a falvak kulturális örökségeit, hagyományait, természeti és épített kincseiket, amelyek jó alapul szolgálhatnának a turizmus fejlesztéséhez és az EKF évében megteremtendő, majd a későbbiekben is fenntartható programokhoz.

Szabó MariannSzabó Mariann

A program keddi bemutatkozó rendezvényén Szabó Mariann projektvezető rámutatott: szeretnék kimozdítani a települések lakóit a megszokott nézőpontjukból, velük együtt újraértelmezni a községek adottságait. Mint mondta, sokan természetesnek, magától értetődőnek tartják a természeti környezetüket, hagyományaikat, amik egész életük során körülvették őket, és pont emiatt nem is feltétlenül veszik észre, hogy az idelátogatók számára mennyire különleges ez a vidék. A program célja, hogy szakemberek bevonásával felmérjék a települések örökségét és értékeit, ezek alapján megfogalmazzák az identitásukat, amire építve tudatosan kialakíthatnak egy imidzset.

Márkusné Vörös HajnalkaMárkusné Vörös Hajnalka

Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési tanácsadója felvázolta a bevont települések történelmi hátterét: a német és szlovák nemzetiségű falvak élete a huszadik század derekán jelentősen átalakult a bányászat fellendülése miatt, az ipar az addig főként mezőgazdaságból élő, különböző nyelveket beszélő közösségek olvasztótégelyeként határozta meg az itt élők közös sorsát. A rendszerváltás után aztán, amikor a gazdaságilag fenntarthatatlan bányaművelést megszüntették, azok a települések, amelyeknek erre épült a fejlődése és a létezése, hirtelen magukra maradtak. Márkusné Vörös Hajnalka felelevenítette, hogy a rendszerváltást követő években a helybeliektől milyen véleményeket hallott: az emberek úgy érezték, hogy elvitték tőlük a kincseiket, és ott hagyták nekik a nyomorúságukat.

Éppen ezért a mostani program azokra az értékekre összpontosít, amiket nem lehet elvenni, mert az emberekben található: a hagyományokra, az összetartozásra, a tudásra. Az a cél, hogy ezek a kincsek a felszínre kerüljenek, és azokból a helyi közösség gazdagodjon.

Hogy ez pontosan hogyan történik majd, az egyelőre kérdéses: a szakemberek nem előre kitalált koncepciókkal érkeznek a falvakba, hanem az ottani tapasztalataik alapján szeretnének építő javaslatokat megfogalmazni. A terepmunka az előttünk álló időszakban zajlik majd, így az eredményekre egyelőre még várnunk kell.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.