Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?

2022. augusztus 6. 23:03
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.

A popkultúrától a divaton át a pszichológiáig minden újra a nyolcvanas évekről szól. Mintha ez lenne az az aranykor, ahova vissza kellene térnünk – számos okból.

Fotó: Fortepan/Umann KornélFotó: Fortepan/Umann Kornél

Először is, akkoriban minden sokkal nyugodtabb és lassabb volt. Még tudtuk, mit jelent igazán pihenni és bűntudat nélkül nyaralni, minden ízében megélni a pillanatot, az első perctől kezdve, mert sokkal kisebb volt a nyaralás „féktávolsága”, magyarán az az idő, mire sikerül átváltanunk a hétköznapok őrült robogásáról a szabadság békésebb tempójára. És mert azon sem kellett aggódnunk, hogy a strandon majd egyszer csak megcsörren a telefonunk, mert a főnöknek vagy a kollégának sürgősen szüksége van egy információra a pályázatos projekthez. Eleve nem volt telefonunk, amin a híreket pörgessük vagy az ismerősök idilli utazós fotóit bámuljuk, és bosszankodjunk, mi miért nem vagyunk olyan felhőtlenek, mint amilyennek ők tűnnek.

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Fotó: Fortepan/tmFotó: Fortepan/tm

Akkoriban még tudtunk „semmit tenni.” Gyerekként tulajdonképpen éppen erről szólt a nyár. A körtefa alatti ábrándozásokról, a fűben heverészésről, a hintázásról, a nyugágyban olvasásról. Lehet, hogy elhagyta a szánkat a panasz, hogy unatkozunk, de visszatekintve mégis volt valami csodás ebben az unalomban, mert a végén mégis mindig feltaláltuk magunkat és jó mókákat eszeltünk ki.

Fotó: Fortepan/Magyar RendőrFotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Még nem volt meg az a bőség zavara, ami ma, mégis beértük a kevesebbel is: ha nem volt a közelben vízpart, uszoda, és medencét sem engedhettünk meg magunknak, elővettük a gyerekkori mosdatós kádat, teleeresztettük vízzel és abban pancsoltunk.

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

A balatoni nyaralás persze óriási buli volt. Bepréselődtünk a Zsiguliba, vagy stoppoltunk, és ha kellően szerencsések voltunk, egy hónapot tölthettünk a nyaralóban, ahonnan egy szál kisgatyában, fürdőruhában, nyakunkban törülközővel, felfújható matraccal és labdával a hónunk alatt, meg hűtőtáskával a kezünkben, strandpapucsban csattogtunk le a strandra. Az egész napot ott töltöttük, este lesülve mentünk haza és másnap ugyanezt ismételtük.

Fotó: Fortepan/Szalay ZoltánFotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A nyolcvanas években mintha nagyobb lett volna a szabadság is, és kevesebb a veszély. A szülők még nem sokat aggódtak azon, hova tegyék a gyereket, amíg ők dolgoznak: mentek le a nagyszülőkhöz vagy „kulcsos gyerekek” lettek. Akkoriban természetes volt, hogy tizenéves fiúk és lányok egyedül, illetve bandákba verődve bóklásznak a falu szélén, vagy este az út közepén tollasoznak és rúgják a bőrt.

Fotó: Fortepan/Magyar RendőrFotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Voltak ugyan úttörő és napközis meg ottalvós táborok is, de sokkal kisebb számban, mint ma.

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

És akkor indultak útjukra az első fesztiválok és elődjeik. Negyven évvel ezelőtt például újhullámos együttesek fesztiválját tartották a Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnokában többek között olyan később híressé vált zenekarokkal, mint az Omega. A fiatalok éppúgy odaverődtek az egész országból, mint ma a VOLT-ra, csak éppen az se zavarta őket, ha a vasútállomáson kellett aludniuk.

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Apropó, szállás. A nyolcvanas években még nem sokan engedhették meg maguknak a szállodai ellátást – nem is volt belőlük olyan sok. Voltak helyettük viszont pártüdülők meg kempingek, és nem derogált magunknak elkészíteni a szendvicset. Talán valahol buli volt ez is, mint ahogy az ma a lakókocsis utazóknak.

Fotó: Fortepan/Szalay TamásFotó: Fortepan/Szalay Tamás

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Már csak azért is, mert a kempingben remekül lehetett új ismerősöket szerezni, nagy kártyapartikat tartani, bográcsozni, közösségi életet élni. Akkoriban eleve az egész nyaralás sokkal közösségibb volt: családok, barátok, közeli és távoli rokonok, unokatestvérek és keresztszülők, fiatalok és idősek együtt szórakoztak a Balatonnál, és a felnőttek is ugyanúgy kivették a részüket a mókázásból.

Fotó: Fortepan/Szalay ZoltánFotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Persze, a nyolcvanas években sem volt minden felhőtlen szórakozás. Voltak dolgok, amikről le kellett mondanunk, és akkoriban ez igenis fájt, az unalom sem volt olyan üdítő mindig, bandázás sokan már akkor is a tévét bámulták, vagy éppen a háziállatok meg a kert körül segítettek és a nagy szabadságnak is megvoltak olykor az árnyoldalai. Mégis. Dübörgő mindennapjainkban jó lenne valamit visszahozni abból az egyszerűbb, lassabb és összetartóbb világból.

Bertalan Melinda
további cikkek
Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   ma 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! ma 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. ma 10:59 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.