Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál

2022. szeptember 27. 9:38
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.

Ha rosszmájúak lennénk, a Balaton Wine & Gourmet fesztivált aposztrofálhatnánk úgy is, mint egy újabb olyan rendezvényt, ami szeretné meglovagolni az éppen aktuális trendeket és a gasztronómia valamelyik irányzatát felhasználva kínálja a térség sokadik eszem-iszom programsorozatát. Viszont, ha a csütörtökön kezdődő fesztivál programjait tüzetesebben megnézzük, egyik kritika sem állná meg a helyét.

Ugyanis a Balaton Wine & Gourmet koncepciója már akkor létezett, amikor az első ilyen gasztrorendezvények megjelentek a környéken, majd a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kezdeti koncepciójában is szerepelt, a nyertes pályázat után, közelítve az ünnepi 2023-as évhez pedig testet is öltött.

De, hogy pontosan milyen formában, arról már Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet egyik ötletgazdája beszélt portálunknak.

Mészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestereMészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Viszont mielőtt erre rátérnénk, muszáj egy rövid, alig 200 éves kitekintőt tenni a balatoni térség gasztronómiájának történetében, valamint megfogalmazni egy jogos kritikát is. Persze ez a kritika nem a 200 évvel ezelőtti szőlészeket illeti, akik megalapozták a mai balatoni borkultúrát az első tőkék elültetésével, majd a filoxéra betegséget átvészelve, úgy adták át a mai kor borászainak a térséget, mint egy sokoldalú, számos borászati lehetőséget magában rejtő vidéket.

Ez a sokoldalúság mégsem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. „Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - magyarázza Mészáros Zoltán a Balaton-térség gasztronómiai kínálatában tapasztalható hiányosságot.

Hogy ennek mi lehet az oka, arra is egyszerű magyarázat van, az éttermek vezetői sok esetben egyszerűen nem rendelkeznek elegendő háttértudással arról, hogy milyen borok készülnek a környék pincészeteiben. „Néha nagyobb háttértudással rendelkeznek chilei, vagy argentin borokról, mint a helyi termékekről, holott, ha egy külföldi hozzáértő vendég érkezik a Balatonhoz, mindig meglepődik, hogy milyen jó borok és ezekhez kapcsolódó ételkülönlegességek készülnek ezen a vidéken is. Éppen ezért a Balaton Wine & Gourmet-n erre a szakmai edukációra is nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni” - fogalmazta meg Mészáros Zoltán a kritikáját és az arra adott válaszukat.

Ráadásul lokálaptrióta szellemben a veszprémi vendéglátóhelyek 50%-os kedvezménnyel is számolhatnak, ha regisztrálják kollégáikat a fesztivál valamelyik szakmai kurzusára, amelyek közt ugyan nagy hangsúlyt kapnak a borok, de különböző konyhai megoldásoknál is olyan szereplők és módszerek fognak felvonulni, amely valódi kuriózumként jelenik meg a hazai gasztronómiai palettán, nem utolsó sorban inspirációként a vendéglátásban dolgozóknak.

A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak

Az effajta tanulást starzsolásnak hívják a szakmában, amikor egy séf meglátogat egy másik éttermet, ott részt vesz a konyhai munkákban, elles trükköket, megoldásokat, amelyeket aztán hazatérve beépít a saját konyhájának kínálatába. Ezzel is fejlesztve a saját képességeit, azáltal pedig gazdagítva a vendégeinek élményeit a gasztronómiai kalandokban.

A Balaton Wine & Gormet-n két vendég ország, két különböző kultúra is kiemelt szerepet kap majd a programok között. A pénteki napon egészen a Távol-Keletig viszik el a vendégeket, pontosabban a japán gasztronómiai kultúrát hozzák el Veszprémbe. Eiryo Kudo, japán mesterszakács egyenesen Tokióból érkezik a Veszprémvölgybe, és egy nyolcfogásos Japán élményebédet prezentál a templomban, míg kollégája a színpadon bemutatja a halbontás, és a sushikészítés fortélyait, a végeredményből pedig ingyenes kóstolót rendeznek, de a programok közt japán tea-ceremónia is szerepel, valamint kiderül az is, hogy a „felkelő Nap országának” szeszesital-kultúrája nem csupán a sakéban merül ki, számos whisky és gin kerül a Balaton Wine & Gourmet-n kínált poharakba. A tematikus nap kulturális programjain pedig kimono és Taiko dobshow, valamint este csellókoncerttel is találkozhatnak a résztvevők.

Ezt a nemzetközi kitekintést folytatva szombaton a spanyol gasztrokultúra köré szervezték a fesztivál programjait. A madridi Mario Valles mesterszakács egy spanyol élményebédet celebrál a temlomban, a spanyol Cherry-t, a Jerez-t szintén avatott spanyolt borszakemberek mutatják be kóstoló keretében, a Barcelonából érkezett vendégek a színpadon vasárnap délben  bakonyi mangalicát grilleznek a spanyol faszenes csodagrillen de flamenco-bemutató is várja az érdeklődőket.

Ahogy Mészáros Zoltán megfogalmazta, a Balaton Wine & Gourmet nem titkoltan a prémium gasztronómiai kínálat élmezőnyében szeretne elindulni, hiszen érzékelhetően egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a felső kategóriás termékek és élmények iránt ezen a területen is. Az igazi élményeket viszont csak megfelelő hozzáértéssel lehet megtapasztalni, vallják a szervezők Zoltánnal együtt, ezért olyan, nem csupán a szakmának szóló programokkal és kurzusokkal is készültek, ahol ezt a tudást lehet bővíteni. Ilyen lesz például a Borszakmai Sátor, ahol a borhibákkal is meg lehet ismerkedni, de az illatolás fortélyai is kiderülnek, és a Gyerek Konyha, ahol Kals Györgyi vezetésével a gyerekek tanulhatnak főzni és a főzésről kiscsoportokban, de persze gyerek animáció is lesz a hétvégén, érdemes tehát gyerekkel is kilátogatni.

A Balaton Wine & Gourmet ezenkívül igazodik az aktuális trendekhez is, mind a gasztroterületeken, mind az éttermek, borbárok kínálatában. Ennek szellemében a nagyszínpadi programok között Jásdi István, csopaki borász vezetésével rizlingkóstolót és bemutatót szerveznek, de képletesen terítékre kerülnek olyan közéleti témák is, mint például a natúr borok képviselői által ismét életre hívott tradicionális borkészítés, valamint a hagyományos borkészítés közti viszony, vagy akár ellentét kérdésköre is.

Ugyancsak a Balatont, pontosabban a balatoni tájhasználatot, „nyaraló vagy szőlőhegy” címmel veszik górcső alá egy másik kerekasztal-beszélgetésen, amelynek az a Gianni Annoni lesz a moderátora, aki amellett, hogy a rendezvény házigazdája, a Balaton-felvidék mellett Toszkánában is otthonosan mozog a szőlőültetvények között, így jó összehasonlítási alappal indul majd ez a vita is.

A négynapos fesztivál csütörtökön indul és a szakmai programok mellett számos ingyenes kóstolóval, bemutatóval, de még gyerekprogramokkal is készültek a szervezők, mindegyik a gasztronómia valamelyik területét körüljárva.

Annak érdekében, hogy a Balaton Wine & Gourmet-n kínált lehetőségeket a realitásokhoz arányosítsuk, Mészáros Zoltánnal egy rövid becslést is végeztünk, miszerint, ha valaki minden péntek és szombat estéjét rászánná arra, hogy végigjárja azokat az éttermeket, borászatokat, akik itt felvonulnak most négy napon keresztül Veszprémben, két év sem lenne elég számára hogy mindenhova eljusson.

Hajas Bálint
további cikkek
Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát gasztronómia Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. 2024. április 1. 10:38 Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.