Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Országhatáron belül már Veszprém vezet élhetőség szempontjából

2022. október 5. 15:02
Veszprém célja, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, hangoztatta már több fórumon is Porga Gyula polgármester a megyeszékhely hosszú távú terveit, aminek jelenleg alárendelnek minden városi beruházást és fejlesztést. De, mielőtt komolyan belép az európai versenybe Veszprém, nem árt, ha országon belül tisztán látszódik, hogy hol tart a bakonyi megyeszékhely élhetőség terén. Erre ad most jó helyzetértékelést a Takarék Jelzálogbank elemzése, a Takarék Index, amelyben a magyar fővárost, megyeszékhelyeket és járásokat vettek górcső alá.

A Takarék Index elemzői az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén vizsgálták a magyar városokat és járásokat azzal a céllal, hogy a kutatás végén kirajzolódjon egy pontos kép a magyar viszonyokról, adott esetben határvonalakról az országon belül.

A kulcsszó végig az élhetőség volt, amit az említett 7 kategórián belül vizsgáltak. Olyan kategóriák mentén, amelyek nem csupán külön-külön vannak jelen a közösségek életében, egymásra is hatást gyakorolnak, így a kutatás végeredménye jóval árnyaltabb és mélyrehatóbb képet ad a hazai helyzetről, mint elsőre gondolhatnánk.

Például a kultúra hozzáférhetősége és a bűnözés alacsony száma mindenképpen elől jár az élhetőségi kritériumok között, de mindezek magukkal vonják a lakóingatlanok árának emelkedését is, amely viszont visszaveti élhetőség szempontjából az egyes területeket.

A kutatásban a legtöbb szempontot figyelembe véve Budapest vezet, mint a legélhetőbb magyar város, ha ezen a 7 paraméteren át vizsgálódunk, viszont a kutatók külön kitértek a járások és a megyeszékhelyek vizsgálatára is.

A városi és vidéki környezetnek is vannak előnyei

A járások esetében a kisebbek elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

Ami a toplistát illeti, az ország több régiójából is szerepelnek járások a legélhetőbb rangsorban. Az élen a főváros áll, utána Pilisvörösvár és környéke következik, majd rögtön a Veszprémi járás. A főváros 100 pontjához képest a Pilisvörösvári 61,8, a Veszprémi járás pedig 58 pontot ért el a Takarék Index kutatásban.

Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – amely 57,6 ponttal a negyedik lett –, az 57,4 ponttal ötödik Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely 53,2 ponttal a tizedik. A Mórahalmi járás 54,2 ponttal a hatodik, az Érdi 53,8 ponttal a hetedik, a Kisbéri azonos pontszámmal a nyolcadik, a Pécsváradi 53,7 ponttal a kilencedik a listán, amelyen például a tavaly harmadik Mór és környéke idén a 25. helyre csúszott vissza, áll a kutatás összefoglalójában.

A felmérésben kitérnek az egyes élhetőségi kritériumok szerinti toplistákra is, ezekben Veszprém elsősorban az oktatásban áll előkelő helyen, Budapesttel és a Győri járással együtt. Kultúrában viszont már Debrecen és az Egri járás követi a fővárost. Lakásokhoz legnehezebben szintén a főváros környékén, valamint a Balatonnál lehet hozzájutni, Csenger, Putnok, valamint Jánoshalma közelében pedig a legegyszerűbben.

A járások élhetőségi listájának másik végén, azaz a legkevésbé élhető magyar vidékek közt elsősorban Északkelet-Magyarországról találhatók területek, úgy, mint a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások.

Veszprém a legélhetőbb vidéki város az országban

A kutatás külön taglalja a megyeszékhelyek egymáshoz viszonyított élhetőségét is. Itt ugyancsak Budapest vezet, viszont rögtön a főváros után már Veszprém áll az élhetőségi lista elején, őt követi Győr és Debrecen.

Nem kapcsolódik szorosan kutatáshoz, de érdemes megemlíteni, hogy a 2023-as Európa Kulturális Főváros címre éppen ez a három magyar város pályázott, akik közül 2018-ban Veszprém nyerte el a címet.

Debrecen egyébként sokat jött előre a listán, amíg tavaly csak a 12. helyen volt, most már az első négyben foglal helyet, illetve, ha Budapestet kivesszük a képletből, akkor dobogós Győr és Veszprém mögött.

Az első tízben szerepel még Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Kaposvár. A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található.

A kutatás a járásokhoz hasonlóan itt is megvizsgálta, hogy az egyes területekre szűkítve melyik város a legélhetőbb. Így a részmutatókat tekintve az oktatásban Győr áll az élen, mögötte szorosan Budapest és Veszprém következik. A kultúra tekintetében pedig Zalaegerszeg és Szolnok előtt a főváros vezet, csakúgy, mint a vásárlási lehetőségeket és a munkaerőpiaci helyzetet tekintve. Előbbi mutatóban Győrt és Pécset, utóbbiban pedig szintén Győrt, illetve Székesfehérvárt előzte meg. Az egészségügyi mutató Szekszárdon, majd pedig Pécsen és Veszprémben a legjobb, a legbiztonságosabb pedig Debrecen, Veszprém és Zalaegerszeg. A legmegfizethetőbbnek Békéscsabát és Miskolcot megelőzve Salgótarján bizonyult.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.