Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 1. Tünde
Veszprém
14°C
2024. június 1. Tünde
Veszprém
14°C

Ükapáink korából származó tapasztalatot fejleszt tovább a veszprémi bútorgyár

2023. március 1. 2:16
Fontos mérföldkőhöz érkezett a több, mint 120 éves Balaton Bútor. A veszprémi cég legújabb beruházásaival nem csak a bútorgyártás versenyében tud egy szinttel magasabbra lépni, de a kor gazdaságának egyik legnagyobb hátráltató tényezője, az energiafüggőség ellen is nagy lépést tett. Portálunkat dr. Kalauz Károly, a Balaton Bútor Kft. ügyvezetője vezette körbe a cég gyártósorain, miközben elkalandoztunk egészen Új-Zélandig is.

1896 óta gyarapítja a veszprémi cégek sorát a Balaton Bútor, kezdetben még a belváros szívében, amikor egy kis asztalosműhelyből létrejött a ma is ismert cég elődje. Ennél a vállalatnál pedig most már hét hektáron, a város ipari zónájában zajlik a bútorok gyártása. A kezdetekhez képest nem csak a cég volumene változott meg, hanem a piaci környezet is, a céges stratégia és persze a Balaton Bútor lehetőségei is, nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten.

Dr. Kalauz Károllyal, a cég ügyvezetőjével a Házgyári úti gyárban találkoztunk, aki rögtön egy nemrég elnyert pályázat részleteiről számolt be, hogy mi mindennel fog bővülni a cég a közeljövőben.

Dr. Kalauz KárolyDr. Kalauz Károly

A GINOP Plusz keretében a Balaton Bútor új gépeket, CNC-megmunkálót, tiplibelövőt, élhajlító gépet, targoncát is vett, vagy venni fog, ezekre később még kitérünk, hogy miért fontosak a gyártás szempontjából, de mellette még ugyancsak a pályázat segítségével egy szakértői csapat fog segíteni a cég stratégiai tervezésének folyamatában, valamint a közel 130 itt dolgozó kolléga kompetenciáinak fejlesztésében is.

A GINOP-os pályázat – ami összesen 115,38 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, ugyanennyit pedig önrészből biztosított a cég – ezeken kívül a Balaton Bútor energiafüggőségének csökkentésében is segít. Ezt két új kazán beszerzésével érik majd el, amelyek a gyártás során keletkezett faaprólékot égetik el, ezzel pedig csökkentve a földgázkitettséget, gyakorlatilag saját nyersanyagból megoldva a fűtést.

A Balaton Bútor évszázados története alatt eljutott addig, hogy ma már a veszprémi cég nem csak a helyi, vagy nem csak a magyar piacon számít meghatározó tényezőnek a bútoripar területén, ezt jól bizonyítja a külföldi partnerhálózata is, számolt be Kalauz Károly.

Nyugat-Európában majdnem az összes országból vannak megrendelőik, találkozásunkkor éppen egy németországi Mercedes-szalonba gyártottak foteleket és székeket egyedi igények szerint, de a kontinensen túl az USA-ból, Ausztráliából, de még Új-Zélandról is vannak megrendeléseik. A sok évtizedes tapasztalat és megszámlálhatatlan referencia mellett a magyar kiállítótermeken túl Münchenben is fenntartanak egy olyan szalont, ahol a nemzetközi partnereik testközelből is megismerkedhetnek a Veszprémben készülő bútorokkal.

Ráadásul nem csupán a gyár székhelye és története köti ehhez a térséghez a céget, a felhasznált, főleg bükkfák is legtöbb esetben a Bakonyból származnak.

A nemzetközi jelenlét mellett a Balaton Bútor Magyarországon és a székhelyének számító Veszprémben is meghatározó szereplője az infrastrukturális beruházásoknak. Többek közt gyártottak bútorokat a Puskás Arénába Budapestre, de a Hangvillában is az ő székeiken lehet ülni, ahogy a hamarosan elkészülő ActiCytibe is ők szállítják majd az ülő alkalmatosságokat.

A Balaton Bútor egyik erőssége, hogy nincs külön specializációjuk, magyarázza Kalauz Károly, azaz a termékpalettájuk rendkívül széles és számos termék egyedi legyártására önmaguk képesek itt Veszprémben, így pedig nincsenek ráutalva külső beszállítókra. Tömör és rétegelt bútorokat is ugyanúgy gyártanak, a tervezőik – akik között a magyarok mellett német, svéd, brit és norvég szakember is van – pedig számos kreatív megrendelői igényt képesek megvalósítani, amit aztán a most technikailag kibővített üzemcsarnokokban gyártanak le.

A Balaton Bútornak egyébként Budapesten is van egy részlege, ahogy az ügyvezető meséli, itt 30-an dolgoznak, ami pedig a termékpalettát illeti, a fővárosi üzemben külön hangsúlyt fektetnek a fodrászszalonokban használt bútorok gyártására, amire az utóbbi időben még inkább megnövekedett a kereslet.

Kis túlzással éve a Balaton Bútor számos lakásban és közintézményben járult hozzá a kényelemhez, amikor pedig leülünk például a Hangvilla székeibe érdemes belegondolni, hogy bár csupán egy egyszerű székről van szó, a valóságban ezt hosszú tervezés, méretre vágás, hajlítás, préselés, ragasztás, festés és beszerelés előzte meg.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Pedagógusok, akik példaképek is Pedagógusok, akik példaképek is Olyan pedagógusokat díjaztak pénteken, akik nemcsak munkájukban, hanem közösségükben is példa értékűen tevékenyek. A veszprémi Gizella Hotelben adták át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat, valamint a Lámpás díjat. ma 0:18 Mi igaz a balatoni cápa megjelenéséből? Mi igaz a balatoni cápa megjelenéséből? A balatoni cápa annyira létezik, mint az a horgász, aki már fogott ki hekket a tóból. Ennek ellenére az internet népe rémülten fogadta azt a videót, amin egy cápauszony látszódik a vízből. A felvétel nem hamisítvány, cikkünkben pedig eláruljuk, hogy mit sikerült levideózni. tegnap 17:08 Spanyol dinamizmus Veszprém utcáin Spanyol dinamizmus Veszprém utcáin Veszprémben nyitott CUPRA Garage-t a Ring Autó Kft., amelynek köszönhetően már a régióban is elérhetők Európa legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő, az autósportban vezető szerepet betöltő gépjármű márkájának modelljei. tegnap 17:09 A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. tegnap 13:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.