Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Tájak a fotós szemüvegén keresztül

2023. június 30. 14:40
A francia Noémie Goudal és a brit Dafna Talmor az Európa Kulturális Főváros (EKF) rezidens művész programjának keretében készített fotóiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában csütörtökön.

– Amikor négy éve elkezdtünk az Európa Kulturális Fővárosa program tényleges tartalmáról gondolkozni, a képzőművészet szerepét is megvitattuk – emlékezett vissza a kezdetekre a csütörtöki megnyitón Can Togay, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadója. Mint mondta, a kezdettől fogva terveztek külföldi művészekkel is együttműködni, a koronavírus járvány azonban megnehezítette az ide vezető utat. Ami a kiállítást illeti: Can Togay szerint a két művész két nagyon különböző megközelítéssel dolgozott, munkáikban mégis van valami közös. A tájkép nemcsak külső, hanem belső tájként is megmutatkozik, ennek a kettősségnek a dinamikája újfajta megélést tesz lehetővé az egyébként ismerős vidékkel kapcsolatban. 

Az alkotókkal kapcsolatban Claudia Küssel, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: mindkettejüket fontos szereplőnek tartják a kortárs fotóművészet területén. A fényképezés az elsődleges médiumuk, ugyanakkor megkérdőjelezik annak korlátait, és radikálisan eltérő módon közelítik meg a műfajt. 

Dafna Talmor interdiszciplináris művész és előadó Londonban él. 2009 óta dolgozik a Constructed Landscapes (Konstruált tájképek) című projektjén. Ebben a projektben egy nagyon sajátos munkamódszert alakított ki, amely egyrészt mélyen az analóg fotográfia hagyományában gyökerezik, másrészt viszont megkérdőjelezi azt. A munka középpontjában a sötétkamrában a negatívokkal való kísérletezés áll: különféle negatívokat vág és kombinál, hogy új, képzeletbeli tájakat hozzon létre. Legújabb munkáiban tovább szakít a hagyományos fotókeret formátumával, diptichonokra, triptichonokra osztja és 3D-s objektumokat készít.

Noemi Goudal a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most. (forrás: muveszetekhaza.hu)
 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.