Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Paloznakra költözött a jazz

2023. augusztus 5. 17:00 // Forrás: Szöveg: MTI / Fotók: vehir
A Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt.

Az augusztus 3-i nyitónapon Nik West és Rick Astley, augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation, adott koncertet a nagyszínpadon.

Nik West amerikai funk-rock, soul énekes és basszusgitárossal olyan világsztárok dolgoztak korábban, mint Prince és Lenny Kravitz. A brit Rick Astley a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb popénekese volt, Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. A csúcson hagyta abba, majd ötvenedik születésnapjára megjelent albuma 2016-ban vezette a brit lemezlistát. 2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik történetének egyik legsikeresebb koncertjét adta.

A fesztivál második napján a nagyszínpadon előbb a New Yorkban dolgozó svéd formáció, a Dirty Loops lépett fel, amelynek Quincy Jones a menedzsere. Utánuk az elektronikus zenét újragondoló, azt keleties és brazil motívumokkal tűzdelő washingtoni duó, a Thievery Corporation következett. A csapat húsz év alatt több mint egymillió lemezt adott el világszerte.

A szombati zárónapon az acid jazzt képviselő brit Incognito ad koncertet, amely már többször járt a Jazzpikniken. A csapat 1979 óta létezik, a Don't You Worry 'bout a Thing című 1992-es dal volt a legnagyobb slágerük. A Level 42 első magyarországi koncertje a koronavírus-járvány miatt kétszer is elmaradt, idén végre megvalósul. A legnagyobb sikereit a nyolcvanas években arató, Mark King énekes-basszusgitáros által vezetett brit dzsessz-funk csapathoz olyan slágerek fűződnek, mint a Lessons in Love és a Running in the Family. A Level 42 több mint 30 millió lemezt adott el.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett paloznaki fesztiválon a hazai dzsesszélet ismert szereplői is felléptek, köztük a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip Vavra Bencével, a Vanavan, vagy az ODD ID.  A zenei programok mellett a gasztronómia is előtérbe került, válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várták a közönséget. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet volt.

A fesztiválon jelen volt az Együtt az Autistákért Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai részlege, a Gyermekgyógyászati Klinika, a képzett zenészek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak ingyenes művészeti képzést biztosító Superar Alapítvány, a fesztiválzöldítéssel foglalkozó Zöldövezet Társulás, vagy a gyerekek környezetvédelmi érzékenyítését végző Jane Goodall Intézet is.

Galéria
Jazzpiknik 2023
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.