Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk

2023. szeptember 21. 15:30
A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben.

Bizonyos nézőpontból a katolikus egyház olyan, mint amit Istenről tanít a híveinek: nem látszik, mégis a mindennapokban érezhető a jelenléte. Ebből a láthatatlanságból igyekszik kiemelni az egyházat a Katolikus Társadalmi Napok, amely országos rendezvénysorozatnak idén Veszprém ad otthont szeptember 28. és október 1. között.

A Kattárs néven emlegetett nagyszabású eseménynek az a lényege, hogy bemutassa széles körben, hogy a mindennapok során hány helyen és milyen módon van jelen az egyház, hogyan segít, illetve segíthetne a nehezebb időszakokban az embereknek, továbbá igyekszik választ adni olyan társadalmi kérdésekre, amelyek hívőket és nem hívőket egyaránt foglalkoztatnak.

A közelgő eseménynek a beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt tartották az Érseki Palotában Veszprémben. Itt, mint a Kattárs házigazdája, dr. Udvardy György, veszprémi érsek köszöntötte a megjelenteket.

Tőle megtudtuk, hogy minden évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia dönt arról, hogy melyik város adjon otthont a rendezvénynek, idén pedig a veszprémi érsek ráhatásának is köszönhetően a Királynék városára esett a választás.

A Kattárs összehívja azokat a közösségeket, intézményeket, akik az egyház égisze alatt működnek, vagy szorosan kapcsolódnak hozzá és egyeznek abban, hogy minden szempontból a társadalom javát szolgálják tevékenységükkel.

Az idei rendezvény mottója az „Erősek a reményben” lesz, ezzel kapcsolatban az érsek kifejtette, hogy szeretnének rávilágítani olyan társadalmi jelenségekre is, amelyekben első látásra csak a reménytelenséget lehet felfedezni, de ha tüzetesebben megnézzük azokat, akkor tele vannak reménnyel. Úgy, mint a keresztény egyházak helyzete, a szociális terület, a klímaváltozás kérdésköre és hasonló világi problémák.

A sajtótájékoztatón az érsek után Porga Gyula, polgármester, a Kattárs rendezvény egyik védnöke kapott szót.

Ő először méltatta az érsekség munkáját, amit az Európa Kulturális Főváros program során is csináltak, ezzel is gazdagítva Veszprém értékeit, ezután pedig rátért arra, hogy Veszprém 2030-as víziójában hol van kiemelt szerepe az egyháznak.

Eszerint a város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb városainak sorába tartozzon, de ehhez nem elég felfejleszteni az infrastruktúrákat és a szolgáltatásokat, az élhetőségnek az is a mérője, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz a mindennapokban. Ebben pedig elvitathatatlan szerepe van a hitnek és a hit közvetítőinek, mint amilyen a katolikus egyház is.

A négynapos rendezvény programjairól  Loószné Dömötör Enikő, főszervező árult el többet. Ő kiemelt több olyan tématerületet, amit beszélgetések, előadások során végigjárnak majd. Ilyen a család, az ifjúság, az egyéni és közösségi felelősségvállalás, a kommunikáció a mindennapokban, de például külön kitérnek az olyan jelenségekre is, mint a mesterséges intelligencia térhódítása, a klímaváltozás, a kisebbségek helyzete. De ugyancsak a Kattárs keretein belül szerveznek egyháztörténeti konferenciát, kórus-koncertet. A Várban a Fotonban lesz filmvetítés is, valamint előadják az István a király rockoperát is.

Összesen közel 100 programmal várják az érdeklődőket elsősorban a Várba szervezett eseményekre, ahol kinyitják a felújítás alatt álló épületek nagyobb részét is, hogy egybekötve a Kattárssal, ebbe is betekintést nyerjenek az ingyenes rendezvényre érkező emberek.

A teljes program már elérhető a Kattárs hivatalos honlapján ide kattintva.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. 2024. április 27. 19:47 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.